Инициативен комитет за издигане на кандидатурата на Октай Енимехмедов се е регистрирал днес в Районната избирателна комисия в Бургас, съобщи председателят на комисията в морския град Георги Миков.

В Инициативния комитет участва и братът на Октай - Метин Енимехмедов

Следващата стъпка, която Октай Енимехмедов трябва да извърви, за да се кандидатира за депутат, е инициативният комитет да представи 1000 подписа в подкрепа на кандидатурата му.

След това подписите ще бъдат предадени на ГРАО за проверка. Едва тогава, ако ЕГН-тата са автентични, Районната избирателна комисия ще излезе със становище за това дали Енимехмедов може или не може да се кандидатира за народен представител. Той трябва да отговаря и на всички други условия, предвидени в закона.

Октай Енимехмедов неколкоратно е заявявал публично желанието си да се занимава с политика.

На предходните парламентарни избори той претърпя неуспешен опит да се кандидатира за депутат от Бургас. Тогава в последния момент беше заличен като претендент за народен представител, тъй като при проверката на ЕГН-тата на хората, подкрепили подписката, се оказа, че част от тях не са действителни. Тогава обаче броят на необходимите подписи беше 5000, докато сега бе намален драстично – на 1000.

В момента той е под домашен арест в апартамента в бургаския ж.к. „Славейков“, където живее семейството му.

РИК в Бургас вече е готова да приема документи и за регистрация на листите на партиите и коалициите. Все още обаче никой от политиците не бърза да подаде списъка си в кандидат-депутати.