Решението на второинстанционния съд, което е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, е от 16 януари. То е взето от съдебен състав, председателстван от съдия Иван Маринов. Докладчик по процеса беше говорителят на съда Снежана Наумова, предаде в. "Конкурент". 

Така окръжните магистрати потвърдиха решението на Районния съд, който през март м.г. реши, че Поничките са невинни за смъртта на младежа. 

Присъдата е логичен завършек на един процес, преди който освен медийния шум и несправедливите обвинения към моите клиенти, нямаше никакви аргументи и докателства. Решението на Окръжния съд във Враца доказва неговата безпристрастност и професионализъм при решаването на дела от голям обществен интерес“, коментира адвокатката на братята Светла Генова.

Десислав и Иван Дамянови бяха подсъдими обвиняеми за хулиганска проява, извършена в съучастие с изключителен цинизъм и дързост, за побоя на 12 януари  2016 г. над 18-годишния Тодор Йорданов в центъра на Враца, след който момчето издъхна. Съдебно-медицинската експертиза обаче установи, че ученикът е починал заради сърдечно заболяване, а раните от боя са само повърхностни.

Братята трябваше да отговарят пред съда и за увреждане на чуждо имущество. И по двата пункта магистратите ги обявиха за невинни.