„За“ гласуваха 96 народни представители, „против“ - 34, а 13 се въздържаха, предаде "Фокус".

Според закона дейността на въоръжените сили на Българската армия ще може да се извършва самостоятелно или съвместно със съюзниците от НАТО - така нареченият Air Policing.
Военният министър Николай Ненчев не присъства в залата днес, но още на първо четене увери, че засега това не се налага и такава възможност ще се използва само в случай на крайна нужда. 

Въпреки това, по време на дебатите преди гласуването страстите се нагорещиха. Особено, след като не бяха приети две предложения на БСП. Първото - охраната на въздушното пространство да се осъществява съвместно само със съюзнически страни, които нямат обща граница с България. И второто - законът да влезе в сила чак от 1 юни 2017 г.

Законът за въоръжените сили е част от един голям план – унищожаване на националното ни самосъзнание, заяви по време на обсъждането Атанас Зафиров от левицата, цитиран от "Фокус".

Приемаме един закон, предизвикващ напрежение. Българинът е уплашен, за работата си, за имуществото си, за бъдещето на своите деца. Сега вие добавихте още един страх – за свободата на националния суверенитет. Има страх, че една наша съседка все по-активно се меси във вътрешните ни работи. Вие сте катализатори на този страх“, каза още той.

И разпалено подчерта, че в съвременния свят терминът „съюзници“ е най-нетраен, а управляващите са отключили инстинкти на свободния и оцелял 500 години български дух. Зафиров попита управляващите колко трябва да си глух, за да не чуеш гласа на собствения си народ.

В този момент се намеси председателят на НС Цецка Цачева, която го увери, че ако се успокои, ще изслушат тезата му.

"Призовавам народните представители, въпреки безспорно емоцията, която е нормално да се влага в дебата, да бъдат с повече аргументи по предложенията“,
подчерта тя и предупреди че от ръководството на парламента ще проявят нулева толерантност към хипотези за отклоняване на изказванията или откровена политическа пропаганда. 

Тук обаче се намеси друг социалист - Георги Божинов, който попита дали лицемерието има граници. Според него управляващите в момента изпълнявали волята на друга държава. Той дори постави въпроса за избора на Ирина Бокова за шеф на ООН и предупреди, че може да изпуснем шанса си българка да оглави организацията, цитира го News.bg.

На това Цачева отвърна:

„Имате ли още нещо по партийна линия да си кажем?”.

Божинов обаче не отговори, а директно се обърна към колегите си от БСП:

„Запазете самообладание, защото имате работа с национални предатели”.

Петър Славов от РБ се включи в защита на управляващите като каза, че сега не се обсъжда кой е „за“ или „против“ НАТО, а охраната на българското въздушно пространство и обвини БСП в популизъм.

"Някои хора не са се събудили. Колеги, сещайте се кое време сме",
каза той иронично.

Ние ще решим коя да бъде държавата, с която съвместно да охраняваме въздушното си пространство - няма да е Турция, заяви пък Валентин Радев от ГЕРБ.

„От 12 години сме в НАТО, съюзници на България са САЩ, Германия, Франция, Гърция и Турция включително. Всички се оплакваме, че няма изтребителна авиация. Колеги отляво, не ми е удобно, като слушам тези ваши изказвания да не се сещате, че вие сте виновни за това", добави той.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обаче също изрази притеснения и се присъедини към искането на БСП в охраната на небето да участват само държави, с които нямаме обща граница:

"Вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция, имайки предвид и политиката, която тази държава провежда - агресивната политика, която води към своите близкоизточни съседи, политиката, която води и към Балканските държави, това предизвиква съвсем основателни страхове в българското общество".

Независимият депутат Велизар Енчев пък директно заяви, че с този закон обявяваме война на Русия.

АНКЕТА: Одобрявате ли чужди самолети да охраняват небето ни?