Тежко въоръжени и маскирани барети са разположени на терминалите за заминаващи и пристигащи на летище София, предаде БНР.

Извършват се масови проверки.

Още преди терминал 1 и 2 екип на жандармерията спира автомобили за проверки.

За да проверят мерките за сигурност на аерогарата дойдоха вътрешният министър Румяна Бъчварова и колегата й от транспортното ведомство Ивайло Московски.

Бъчварова коментира, че се правят всички проверки на пътниците, както и че са взети всички мерки за сигурността на летището.

Пряка опасност за страната ни към този момент няма, но България не е застрахована, коментира Бъчварова.

Имало е възможност българските летища да поемат 23 пренасочени полета миналата нощ, след затварянето на летище "Ататюрк", коментира на свой ред транспортният министър. Десет от тях е можело да кацнат на столичното летище.

Засилените мерки на столичното летище са от много време. А от снощи са добавени много малко допълнителни дейности, поясниха двамата министри.

Бъчварова обясни, че "ролята на маскираните е и да бъдат спокойни хората, които пътуват".

Със засилена охрана, не от днес, са и пристанища, автогари, метрото и други възлови точки у нас, каза Ивайло Московски.

Бъчварова призова пътниците да предвидят повече време преди заминаването си, както и да проявяват повече бдителност.

Терористичен атентат на международното летище "Ататюрк” в Истанбул беше извършен късно снощи. Валията на Истанбул обяви, че 41 души са загинали, а 239 са били ранени при атентата.

Късно снощи летище София е приело извънредно кацане на самолет на Еър Франс. Командирът на полета е взел решение да се върне в Париж.

Летище „Ататюрк“ възстанови работа в 2 ч. тази нощ, но полетът на „Търкиш еърлайнс“ от Истанбул, който трябваше да кацне в София в 9:05 ч., беше отменен от авиокомпанията. Обратният полет в 10:00 ч. също бе отменен.

От летище „София“ съобщиха, че всички останали полети се изпълняват по разписание.

На летището в Бургас ситуацията е сравнително спокойна. В района за свободен достъп на аерогарата освен гранична полиция патрулират и екипи на жандармерията >>>.