Белградското електронно издание „021.rs“ цитира председателя на Сръбската народна партия, Ненад Попович, който призова правителството незабавно да изгради ограда по границата с Македония, за да защити страната от прилива на нелегални мигранти, предаде "Фокус".

Според „РТС“ (Радио-телевизия Сърбия) ограда ще бъде изградена по границите с България, Хърватия и Македония.

Скопският „Стандарт“ твърди, че спешното изграждане на огради по сръбските граници е част от спешния план на правителството в Белград за справяне с възможната бежанска криза, ако турският президент изпълни заплахите си и пусне мигрантите по т.нар. Балкански път.

Изданието се позовава на няколко министри от кабинета на премиера Александър Вучич, които са изразили притеснение, че „бежанското цунами, обещано от Ердоган, може да залее балканските страни по пътя към Европа“.

Страховете на Сърбия от бежанска вълна са тема и за лондонския „Еxpress“, според който министърът на труда и социалната политика на Сърбия, Александър Вулин, е заявил, че „с оглед на проваленото споразумение между ЕС и Турция, контролът по границата с България ще бъде чувствително засилен.“

На 18 юли Сърбия спешно изпрати засилени полицейски и военни части по границите с Македония и България, за да не се допуска преминаване на бежанци.

Според сръбското МВР в периода от 22-ри юли до средата на ноември са предотвратени над 14 800 опита за нелегално влизане от България в Сърбия на мигранти. На територията на Сърбия според официалните данни има около 6000 бежанци.