Докато полицията в Кале се бори да задържи хилядите, опитващи да щурмуват тунела под Ламанша в отчаян опит да се доберат до Великобритания, българските власти укрепяват границата си с Турция, посочва британският всекидневник, цитиран от "Фокус".

Бариерите около терминалите на ферибота и Евротунела в Северна Франция са прекосявани от имигранти, които се опитват да влязат в Обединеното кралство, твърди изданието. За контраст, новата секция от оградата, която е предназначена да затвори цялата българска граница, е създадена да бъде непреодолима.

Местните власти се надяват да откажат безскрупулните криминални банди, които експлоатират семействата, бягащи от ужасите на войната в Сирия, Ирак и Северна Африка, от опитите им да влязат в Европа през България, отбелязва авторът на статията в "Дейли Мейл". Той се позовава на изказване на началника на гранична полиция Иван Стоянов, според когото операцията „е спряла повече от 500 имигранти да прекосят границата само за последния месец“.

По думите на Стоянов „половината са били арестувани от турските колеги, а половината – изпратени обратно“.

Дългата 82 километра ограда се следи от въоръжени охранители, разположени на стратегически места. От наблюдателните си кули граничните полицаи гледат с бинокли към Турция, пише още в репортажа.

Изданието отбелязва и че България преди е била смятана за лесен маршрут за влизане в Европа от джихадистите на „Ислямска държава“, но сега ги възпира, и припомня, че когато организацията обяви Ислямски халифат, територията на страната бе включена в границите му.

Имран Кавая, който бе позирал за снимка с отрязана глава, е минала през страната миналата година с таксито на братовчед си.
В България на границата бе арестуван и Фриц-Жоли Хоакин, който бе свързван с терористите Шериф и Саид Куаши, извършили нападението срещу "Шарли Ебдо".

Но за хилядите ужасени семейства, бягащи от ужаса на екстремистите, тази ограда означава и край на една отчаяна мечта.

В полицейското управление в Елхово 7 офицери наблюдават телевизионни екрани, показващи на живо кадри покрай оградата. Те имат постоянно радиовръзка с колегите си, които патрулират по границата.

Борис Чершиков, говорител на агенцията на ООН за бежанците, обясни, че личните документи на повечето имигранти са иззети от трафикантите като откуп.

"Много хора бягат от "Ислямска държава", казва той. Толкова случващи се едновременно конфликти, от които бягат толкова много хора, е безпрецедентен случай. Оградата е там, за да пази хората, но това означава, че търсещите убежище ще са подложени на по-опасни пътувания и ще трябва да плащат повече на контрабандистите", цитира го "Дейли мейл" в края на репортажа си, цитиран и от в. "Сега".