"Аз не съм нито един от тримата, това е очевидно, така че ми е трудно да коментирам неща, за които не знам достатъчно - защо са се събрали, какво са си говорили. Не обичам да дава оценки, когато има недостиг на фактология", каза още проф. Герджиков пред Нова телевизия по повод предизвикалия скандал разговор в кабинета на червения бизнесмен Георги Гергов в ЦУМ.
 
По думите на премиера човек, за да изрази отношение към нещо, трябва да е много наясно с нещата.

"Не от някакви повърхностни, откъслечни информации, някои от които може би дори изкривени, да се правят генерални изводи, това е много голяма грешка хората да правят категорични изводи", добави той.

На въпрос допустима ли е такава среща, той отговори:

"Това го е преценил самият Цацаров, на мен ми е трудно да вляза в неговите обувки, за да знам защо той е решил, че това е ход, който трябва да предприеме. Нямам идея, трябва да чуя защо, той да каже - направих го това с оглед на еди какво си. Аз това не го знам това".

По повод активността на прокуратурата именно след тази среща - с акции в КЕВР, АПИ и НЕК и коментара на Бойко Борисов, че ги приветства, защото това е румънският модел, Герджиков коментира:

"Когато прокуратурата е дейна, се обвинява защо сега се е активизирала, когато не е толкова активна, защо пък спи. Винаги може да има критики, особено на висока позиция, на каквато е Цацаров, там винаги духат силни ветрове.."

На въпрос с кого лично той е пил кафе последно, служебният премиер отвърна, че кафето си, заедно с фреш, го пие всяка сутрин в кабинета си, където кани най-близките си сътрудници и обсъждат положението.

Попитан от кого е получавал последно политически SMS, Огнян Герджиков отговори, че не смята да прави публично достояние личните си съобщения, но увери, че те нямат общо с управлението на страната и не иска да го вкарват в това.

Панов: Президентът мълчи, бъдещият премиер е адвокат на Цацаров

Срещата трябва да предизвика реакцията на институциите, а не само политически коментари, коментира пред bTV пък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов - един от шестимата членове на ВСС, които поискаха проверка.

„Имаме повикване на главния прокурор от Георги Гергов, крупен бизнесмен, на среща, на която участва и друг крупен бизнесмен, който е и издател. Срещата е преди избори и повикващият е член на Изпълнителното бюро на политическа партия. Сега разбираме, че има разследване и срещу единия, и срещу другия. Самите факти подсказват, че това не е редно. Президентът мълчи, бъдещият премиер взема ролята на адвокат на г-н Цацаров”, добави Панов.

Според него сегашната „хиперактивност” на прокуратурата е с цел да се създават нови скандали, които да отвличат темата от въпроса кой какво е поискал на срещата в ЦУМ:

„Ами ако те не са се разбрали и на база на това са тези акции на прокуратурата? Никой не е завел под ръка главния прокурор при г-н Гергов, политик, който има отношение към обществените поръчки”.