С тези думи проф. Греджиков се обърна към министрите по време на първото заседание на служебния кабинет.

В началото той ги поздрави.

"На добър час и дано Бог е с нас. Официалните церемонии приключиха. Няма да казвам като Чърчил - кръв, пот и сълзи. Няма съмнение, че ни чака много сериозна работа. Не сме като редовен кабинет с хоризонт 4 години, нашето е бягане на 100 м. Това значи, че стартът е изключителен важен, всяка десета от секундата може да е фатална", заяви Герджиков, цитиран от "Фокус"

Заради това той призова всички министри да бъдат максимално мобилизирани и организирани.

"Разчитам, че работата ви ще внушава стабилност и спокойствие в обществото. Нека това, което редица анализатори и политици подчертаха - експертността и професионализма, да го защитим. Обещахме в предходните дни да разкрием лошите практики и злоупотреби", каза още служебният премиер.

Той подчерта, че очаква конкретни предложения и иска от министрите да обърнат особено внимание на обществените поръчки - "много болна и важна тема за нашето общество", която присъства и в препоръките от последния доклад на ЕК.

"Затова призовавам към безкомпромисен и внимателен анализ на обществените поръчки. Не призовавам за отмяната на всички обществени поръчки, но трябва много да се внимава, тъй като става дума и за поръчки с европейски средства. Да не се получи така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи. Искам да помоля да бъдем много решителни и безкомпромисни, когато се открият нередности, нарушения", призова той.

На пресконференция след заседанието на МС Герджиков коментира пред журналисти, че това, на което и президентът Румен Радев е наблегнал изключително много при срещата със служебния кабинет, е преглед във всички министерства за корупционни практики.

"Едно от нещата, които най-много биха събудили съмнение, са обществените поръчки в последните седмици, след като кабинетът вече беше в оставка. Затова поставих сериозно този въпрос и има срокове, за да отнесем случаите към правоохранителните органи, които имат думата за това има или не корупционни практики. Трябва да се подхожда много диференцирано, за да не стане така, че покрай сухото да изгори и мокрото", коментира служебният премиер.

Той заяви още, че голямата му абмиция е да се проведат честни парламентарни избори и да се прекрати "това уродливото явление - срамната търговия с гласове".

"Там, където имаме сведения, че областните управители имат склонност да се заиграват непочтено, ще бъдат сменени и ще бъдат назначени хора, на които сегашният кабинет има доверие, че ще съдействат максимално за провеждането на честни избори", закани се Герджиков.

По думите му следващата важна тема е съдебната реформа и очаква от правосъдното министерство да излезе с предложение по препоръките на ЕК, и то с отговорници и срокове.

Следващ приоритет е приемственост, стабилност и надграждане за успешно усвояване на еврофондовете, добави служебният премиер.

След него той нареди диалога с бизнеса и гражданското общество.

До 10 февруари - отчет за председателството на ЕС

Огнян Герджиков нареди още да му бъде предоставена информация за свършеното по подготовката българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година - "следващата много важна тема".

"Деница Николова, ресорният вицепремиер, днес пътува с президента в Брюксел. Надявам се това официално посещение да даде сериозен тласък, но не можем да смятаме, че единствено тя ще свърши работата, тъй като подготовката на председателството засяга всички сфери. Най-късно до 10 февруари на бюрото ми да има информация за свършеното по подготовката на това председателство. Ще помоля и специално министъра на културата за културната програма, която има значение", поясни служебният премиер.