Това заяви днес пред журналисти служебният министър-председател, който посети града и граничния пункт.

Преди дни той заяви, че ще остави на наследника си папка със съвети и редица въпроси, които трябва да бъдат решени.

Днес Герджиков каза, че проблемите пред новия кабинет са много, цитира го БТА. Като най-важно и съществено за решаване в подготвяната папка той определи осигуряването на добро икономическо развитие на страната, "тъй като то е в основата на всичко".

Друг значимо е образованието и големият брой неграмотни и полуграмотни хора, които не ходят на училище.

"Това е въпрос, за който бившият и бъдещ премиер Борисов самият призна, че има пропуски. Досега държавата не се е справила с този въпрос, но трябва да се справи", каза още Герджиков.

Той се срещна с кметове и със заместник-кметове от седемте общини в областта. Заедно с кмета на Кърджали Хасан Азис и областния управител Начо Ковачев пък посетиха ГКПП "Маказа-Нимфея".

Кърджали е единственият областен град без околовръстен път, който да извежда трафика към граничния пункт "Маказа. В същото време натовареното движение създава рискове за пътни инциденти - този проблем поставиха пред Герджиков местните управници.

Те отбелязаха, че има частична проектна готовност за изграждането на такова трасе и именно те го помолиха да предаде проекта на следващия премиер, за да може да бъде включен в дневния ред на новия кабинет.

ГКПП "Маказа" е един от най-натоварените пунктове с Гърция, които се използва предимно за преминаване на леки автомобили. Малката му пропускателна възможност и невъзможността да обслужва тежкотоварни автомобили, го прави по-скоро подходящ за неорганизиран туризъм, а не за засилване на икономическото развитие, посочиха кметовете.

По време на срещата кметовете единодушно дадоха висока оценка за работата на служебното правителство при организацията на парламентарните избори. Премиерът Огнян Герджиков ще съкрати програмата си в Кърджали, заради ангажимент в Народното събрание утре, съобщиха от Министерски съвет.

Уранът във водата "проспан"

Огнян Герджиков коментира пред журналисти и темата с питейната вода с уран в Хасково и други населени места. Той обясни, че е разбрал за проблема преди десетина дни от министъра на здравеопазването, както и че за проблема е алармирано още в края на септември, началото на октомври, но по незнайни причини не са били предприети мерки.

"Така или иначе, е проспано това време, но все пак е добре, че тези въпроси се видяха и че се търси решение", каза той.

Междувременно окончателните данни показаха, че няма уран във водата в Първомай и региона.

По-рано прокуратурата разпореди проверка на водата в цялата страна.