"Очаквам ГЕРБ и Обединените патриоти да формират кабинет, дали и Марешки... не знам", каза служебният премиер.

"Широка коалиция ГЕРБ-БСП-Обединени патриоти би било изключителна изненада за мен. Вариантите за следващ кабинет не са много. Очаквах и Реформаторският блок да влезе, което щеше да даде повече опции", заяви Огнян Герджиков.

По думите му изборите са били организирани много добре. Имало е проблеми, но не е това, на което сме били свидетели на предходни избори.

"Организацията беше почти перфектна. Благодарих на целия кабинет и Централната избирателна комисия, специалните служби, хората си свършиха работата. Службите бяха на своето място, много регистрирани нарушения бяха предотвратени. Това показва реална борба срещу порочното явление на купуване на гласове", каза той.

Служебният премиер смята, че България в немалка степен е овладяла намесата на Турция в изборите и не се стигна до неприятни ситуации.

"Случилото се на границата беше много неприятно, когато разбрах, веднага извиках вътрешния министър, председателя на ДАНС и главния прокурор и веднага взехме точните решения, скоро след това всичко беше овладяно.

Направи се така, че да могат да преминават и автобусите, и хората, без да се стига до ексцесии. Блокадата не се осъществи, благодарение на адекватните мерки на МВР.", заяви служебният премиер.

На въпрос дали с идването на служебното правителство се е случила чистка по високите етажи на властта, Герджиков категорично отрече. "Хората, които си вършеха работата добре, не бяха освободени. Възможно е някъде да сме допуснали грешка", призна Герджиков и допълни, че за много от освободените е имало сигнали, образувани са и досъдебни производства.

Той определи като "велика глупост" твърдения в публичното пространство, че Бойко Борисов може да му прати СМС и той да го послуша.

"Това е уникална глупост, подобен човек не би имал връзка с главния мозък, би казал моят внук. Аз да "послушам" Бойко Борисов няма как да стане."

"Да си председател на НС не е лесно, но в сравнение с премиер е детска игра. Министър-председател е най-трудната позиция в държавата. Проблеми, вътрешни противоречия, служа като медиатор.

Политиката ме умори, загубих си съня. След като си тръгна от "Дондуков" 1 ще бъда щастлив, надявам се да оставя нещо след себе си", каза в заключение служебният министър-председател Огнян Герджиков.