Демонстрацията се провежда с намерението да се стимулира политическа активност сред младежта по важния за САЩ въпрос.

Организаторите нарекоха митинга "Походът на нашия живот" и се надяват той да достигне размаха на миналогодишния женски поход - един от най-големите протести в столицата Вашингтон след Виетнамската война, в който взеха участие далеч повече от очакваните 300 000 души.

Участниците в проявата са предимно ученици от горните класове на американските училища, станали в последно време арена на поредица от кървави стрелби с десетки жертви, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Последната от тях бе трагедията в гимназията в Паркланд във Флорида на 14 февруари, където 19-годишен бивш ученик застреля 17 свои съученици. Много ученици от това училище пристигнаха специално за случая в столицата.

Походът тръгна по Пенсилвания авеню от подиум, издигнат край сградата на Капитолия. Демонстрантите носеха плакати "Ние сме промяната", "Повече няма да мълчим", "Вън парите на НРА (Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие) от политиката".

Маршрутът на похода минаваше и покрай хотел, собственост на семейство Тръмп. Президентът Доналд Тръмп днес отпътува за Флорида, където ще прекара уикенда в собствения си голф-клуб.

Въпреки че оръжейното лоби в САЩ все още е силно, анкетите през последните месеци отчитат, че нарастващ брой американци настояват за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия. Според последното проучване, извършено по поръчка на АП, за затягане на този контрол са се изказали 69 на сто от анкетираните. През октомври 2016 г. те са били 61 на сто, а през октомври 2013 - 55 на сто. В същото време почти половината американци не очакват официалните власти да вземат такива мерки.

Участниците в днешния поход обаче се надяват последните трагични случаи да послужат като катализатор за национална кампания и движение, което да доведе до законодателна промяна по въпроса за контрола над оръжията, посочва АП.