Така за първи път в 240-годишната история на САЩ в надпреварата за Белия дом ще участва жена, издигната от една от двете основни политически партии в страната.

Планирано е 68-годишната Клинтън да даде в четвъртък официално съгласието си да представлява демократите на изборите.

Бившият държавен секретар получи подкрепата на мнозинството от делегатите на конгреса на партията във Филаделфия, преминавайки прага от 2382 гласа, които бяха необходими за номинирането й.

Клинтън спечели кандидатурата на демократите след продължителна битка на първичните избори и партийните събрания със сенатора Бърни Сандърс.

Бившата първа дама и бивш държавен секретар ще се състезава за Белия дом с републиканския кандидат, милиардера Доналд Тръмп на изборите на 8 ноември.

Привърженици на сенатора Бърни Сандърс окупираха павилиона за представителите на медиите на конгреса във Филаделфия, протестирайки против "нечестния" процес на номиниране на кандидата за президентските избори, предаде Асошиейтед прес.

Участваха стотина души, повечето от които делегати или гости на конгреса. Те скандираха "Целият свят ви гледа", когато полицията блокира вратите и отказа достъп на журналистите до тях.

Демонстрацията се състоя веднага след като Хилъри Клинтън получи номинацията на демократите за участие в президентските избори.

Протестиращите обвиняват партийната върхушка, че е измамила Сандърс, подкрепяйки Клинтън по време на вътрешнопартийните избори.

Самият Сандърс в понеделник демонстрира подкрепата си за Клинтън и желание да бъде възстановено партийното единство.

Социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, чиито резултати бяха разпространени вчера, за първи път от май дава преднина от 2 процентни пункта на Тръмп пред съперничката му.

39 процента от анкетираните биха гласували за Тръмп, сочат тези данни. 37 на сто са за Клинтън, а 2 процента не биха гласували за нито един от двамата.