Това съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) и участващ в боевете там бунтовник, цитирани от Ройтерс и БТА.

Бунтовниците напреднаха в района през юли, като превзеха още територии, а това от своя страна заплаши крайбрежния регион, който е жизненоважен за контрола на президента Асад над Западна Сирия и изигра ролята на катализатор за руската интервенция на негова страна, отбелязва Ройтерс.

Вижте снимки>>>

Ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдулрахман съобщи, че сухопътните войски подлагат контролираните от бунтовниците райони на тежки обстрели с ракети земя-земя, докато руските самолети бомбардират отгоре.

Абдулрахман, чиято организация използва източници на място, за да следи конфликта, каза също, че предприетата вчера офанзива на сирийската армия и чуждестранните й съюзници в съседни райони в провинцията Хама не е постигнала значими успехи.

"Тринайсет военни от силите на режима са загинали. Сред бунтовниците има само седем потвърдени загинали, но този брой със сигурност е по-висок", заяви той.

Абу ал Бараа ал Хамауи от бунтовническата групировка "Аджнад аш Шам" каза пред Ройтерс, че руските самолети бомбардират от зазоряване.

Това не е първият път, в който руснаците бомбардират района, но е най-яростната им атака, заяви той по интернет.

"Има опит от страна на режима да напредне, но ситуацията е под наш контрол", посочи Хамауи.

По-рано днес САЩ и Русия взаимно се обвиниха, че не "уцелват" терористите в Сирия, а други мишени. Според САЩ руснаците стрелят по опозицията, а от Москва не уточниха по кого стрелят американците.

НАТО призова Русия да не подкрепя режима на Асад

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да прекрати подкрепата си за режима на сирийския президент Башар Асад.

"Опасявам се, че руснаците не взимат на прицел основно "Ислямска държава", а други опозиционни групи, както че и подкрепят режима. Призовавам ги да играят конструктивна роля, да не подкрепят режима, защото това не допринася за намиране на политическо решение", заяви Столтенберг.

По думите му, силното нарастване на руското военно присъствие в Сирия, въздушните и ракетни удари, нарушаването на турското въздушно пространство - всичко това буди тревога.

"Има нова необходимост от намиране на политическо решение в Сирия, няма дълготрайно военно решение, сраженията трябва да спрат, необходим е преход", посочи генералният секретар.

Той определи руските военни действия в Сирия като притеснителни и отбеляза, че те се отразяват на алианса.

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия ?