Докато влакът се подготвял за отпътуване от граничната гара, служителите на железопътния пункт чули плач на бебе и започнали да проверяват всички вагони. Така разкрили групата от бежанци, сред които имало няколко жени с малки деца, едно от които било бебе.

Бежанците са предадени на полицията в Одрин. При разпита те разказали, че избягали от град Хасеки в Североизточна Сирия, където джихадистите от "Ислямска държава" разрушили къщите им. Няколко от мъжете са били ранени.

Сирийците пристигнали в Истанбул, където намерили няколко каналджии, на които заплатили по хиляда долара на човек, за да ги прекарат нелегално до България. Целта е била да стигнат Западна Европа.

Групата пристигнала в Одрин с автобус. Изчакали да стане тъмно в парка близо до железопътната гара и тогава под прикритието на нощта с помощта на каналджиите се качили и скрили в два празни товарни вагони на влака, който трябвало да отпътува от Одрин за България. Бебешкият плач обаче ги издал.

Полицията в Одрин издирва каналджиите, които са организирали нелегалното прехвърляне на бежанците. Разследването продължава.