В писмо, публикувано в личния му сайт, Василев отново обвини БНБ и лично шефа ѝ Иван Искров, че чрез неговото бездействие определени лица в България ще получат активи на банката почти без пари.

Днес одиторите трябва да предоставят на БНБ отчет за състоянието на банката.

Според Василев, за да се случи всичко това, кредитният портфейл на банката е разделен от квесторите и одиторите в четири категории, като "най-добрите" активи са в първата група, а "най-лошите" - в четвъртата.

По думите му разпределението на кредити в отделни групи е само формално и не отчита по никакъв начин спецификата на структурата на кредитния портфейл на банката.

Той даде следните примери:

1. Групата на "Петрол", придобита от няколко дружества с инвестиционна цел, контролирани от банката (а не от мажоритарния ѝ собственик) с обща експозиция от кредити за 200 млн. евро. Оценката на предприятията, съгласно последния международен одит, извършен на принципа "replacement cost", надхвърля 400 млн. евро. Три от четирите компании - основни акционери в "Петрол", са поставени в трета категория, а четвъртата от тях - във втора.

По думите на банкера се цели "Петрол" да бъде продаден в крайна сметка на цена до 130 млн. евро на "подходящите" купувачи или на онези, които са готови да доплатят разликата до пазарната стойност на ликвидаторите и техните всемогъщи опекуни.

Според него налице са оферти за покупката на същата тази група за цена над 300 млн. евро, т.е. загубата за банката, респективно за всички нейни кредитори и клиенти, ще е в размер на над 200 млн. евро, ако бъде приложен замисленият от ликвидаторите сценарий.

2. Групата хотели "Сана Спейс" са представени с кредити, включени във втората група, с размер от 6,5 млн. евро. Минималната стойност на петте хотела от групата възлиза на 25 млн. евро - цена, която заинтересовани лица са готови да заплатят и към настоящия момент. Равносметката показва загуба от още 19 млн. евро, и то при положение, че кредитът на групата бъде продаден по номинал, което само по себе си е съмнително да се случи, пише банкерът.

3. Кредитът на "Рубин Инвест" е поставен във втора група, като експозицията е в размер на 15 млн. евро. Важно е да се подчертае, че към днешна дата само продукцията на склад и вземанията от клиенти на предприятието са на тази стойност. Стъкларският завод в гр. Плевен е с производствен капацитет около 100 хил. тона годишно и струва поне 50 млн. евро.

Не би било изненадващо, ако сред кандидат-купувачите се окаже и предишният собственик на завода, комуто да е поставено условие да свидетелства срещу определено лице в услуга и по начин, указан от ликвидаторите, казва още банкерът.

Според него това са схемите, които ще опитат да използват авторите на този пошъл сценарий.

Василев смята, че приказките за "огромни дупки в банката, се основават на показанията на няколко кошаревски свидетели и на предварителните "доклади" на одиторите, които оставят горчивия привкус за предизвестеност. Неслучайно е бързото "изчезване" на стотици кредитни досиета и "невъзможността" да бъдат установени и оценени иначе надлежно учредените обезпечения, смята той.