Комисията е започнала разследване на одитите на KPMG за периода между 2009 г. и 2013 г., става ясно от решение, публикувано на нейния сайт и цитирано от БНР.

От там допълват, че противоречащи си и недостатъчни доказателства могат да бъдат оценени като индикации за евентуална измама.

От регулаторната комисия допълват, че в работата на "KPMG България" има несъответствие с международните одиторски стандарти.

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще реши какви санкции да наложи и на кого в началото на следващата година. Глобите могат да са за индивидуалните одитори, за българския отдел на KMPG или и двете.

До момента българският клон на KPMG отказва коментар, пише investor.bg.

"Независимите финансови одити на годишните финансови отчети на Корпоративна търговска банка са били извършени при наличието на някои съществени пропуски и несъответствия с изискванията на международните стандарти за одит във връзка с отпускане на заеми от страна на банката“, заявява регулаторният орган.

KPMG бе нападната и от управляващите от ГЕРБ. Председателят на парламентарната комисия за бюджет и финанси Менда Стоянова обвини KPMG в "престъпна небрежност“.

БНБ пое контрола над КТБ по време на кризата и я затвори. След това отне лиценза на четвъртия най-голям кредитор в страната през ноември и поиска съдът да обяви процедура по обявяване на дружеството в несъстоятелност.

В края на финансовата 2013 г. КТБ беше одитирана от KPMG, като одиторът откри, че по-малко от 1% от заемите на банката са лоши, спрямо средното ниво от 17% за българските банки.