Одиторската проверка е извършена от три компании – "Ърнст и Янг Одит" ООД, "Делойт одит" ООД и "Афа" ООД", заявиха от БНБ.

След като се запознае с анализите, УС на Националната банка ще оповести своето решение за съдбата на КТБ и то ще влезе в Министерския съвет.
Вариантите са два – отнемане на лиценза и обявяването на фалит на КТБ, което означава откриване на процедура по изплащане на гарантираните влогове, или – оздравяване на банката и отварянето й за клиентите след месец.

До 31 октомври е срокът за отчета за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

До 20 ноември ще се приемат предложения за оздравяване на банката.

Руска банка е предявила интерес към закупуване на Търговска банка „Виктория”, съобщи БНР, позовавайки се на финансовото министерство. Там е получено писмо от Банк Российский кредит, в което се заявява интерес към инвестиции в българската банкова система, като е посочена специално банка „Виктория”, дъщерна на КТБ и също е под специален надзор.

При първоначалните оценки, представени от квесторите, банка „Виктория” бе определана като „здрава” и „добре управлявана”. Различните сценарии за решаване на казуса включваха и продажбата на кредитния портфейл на „Виктория”. От БНБ нито потвърждават, нито отричат информацията за заявения интерес от руската банка.

КТБ беше затворена на 20 юни, ТБ "Виктория" - два дни по-късно.

Очакваният доклад за състоянието на КТБ (и дъщерната й банка "Виктория") е ключов и за австрийския фонд ЕПИК, който засега единствен е заявил интерес към оздравяване на банковата група.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров посъветва управителя на БНБ Иван Искров да не крие доклада и да го представи публично, но бе категоричен, че не знае какво пише в него.

"Под похлупака, държан над КТБ, ще се окаже дупка и ще стане ясно колко хора са се хранили от тази дупка", каза Цацаров.

Мажоритарният собственик на банката Цветан Василев коментира пред Нова телевизия от сръбската столица Белград:

"Моето мнение сякаш никой не го иска. Направил съм всичко възможно консорциум да направи специална оферта за КТБ. Тя е направена, но БНБ мълчи. Ще говорим, когато му дойде времето".