Вчера одитът на КТБ показа, че кредитният портфейл на КТБ възлиза на 5.335 млрд. лв. Обезпечението към него е едва 13% или той е обезценен с над 4.2 млрд. лв. 

Виолина Маринова

Шокирана съм, че подобни неща са се случили в нашата банкова система, каза главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова. Според нея ще има покачване на лихвите заради кризата в КТБ.

Тя обясни, че парите във Фонда за гарантиране на влогове са недостатъчни да покрият дупката в трезора и разликата ще се търси отново от банковия сектор чрез емисионен заем. Малка е вероятността кредитите от КТБ да бъдат погасени, коментира още Маринова.

Левон Хампарцумян

КТБ технически не е фалирала, но най-вероятната хипотеза е отнемане на лиценза и несъстоятелност, заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България Левон Хампарцумян пред bTV. Изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк” посочи, че за плащане на гарантираните от закона депозити ще е нужно държавата да изтегли нов дълг в рамките на 1.5 млрд. лева, като останалите около 2 млрд. банките заделят от печалбите си от 1998 г. насам.

Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка. Говорим за 4-5 млрд. лева ликвидност, това е от всеки работещ българин да поискаме 2000 лева”, подчерта Хампарцумян.

Той заяви, че когато средствата станат разполагаеми, вероятно дребните вложители в КТБ ще имат достъп до тях не само в клоновете на трезора, но и в офисите на 2-3 от по-големите финансови институции, „за да няма стрес и напрежение в системата".

Хампарцумян бе категоричен, че фирмите и физическите  лица с реална дейност ще платят кредитите си, но част от тях може да бъдат отписани, когато станат ясни отношенията им с трезора.

Това, което се случи с КТБ, още веднъж напомня, че когато човек избира банка, трябва да избира внимателно, както избира училище за децата си, зъболекар, модел кола, жена, мъж...”, коментира още банкерът.

Емил Хърсев

Ако това е истинското състояние и цифрите са верни, то просто няма банка и няма какво да се спасява, каза финансистът Емил Хърсев. Остава да предадем на историята мощите и да започнем да търсим какво е това безумно престъпление, което е довело 80% от субстанцията на една банка да изчезне, отбеляза той.

Емил Димитров - Ревизоро

Топката сега е в полето на Сотир Цацаров, каза пред Нова телевизия бившият шеф на митниците Емил Димитров - Ревизоро, сега депутат от Патриотичния фронт. Според него много бързо може да се стигне до лицата, стоящи зад кухите фирми, вземали заеми от КТБ.

Той обаче посочи, че до всички виновници едва ли ще се стигне, защото част от тях са в чужбина с изнесените пари. По думите му решенията са вземани извън банката и лично от Цветан Василев.

"Дълго време се коментираше, че парите обичали тишината. Но и крадците я обичат. Явно е било много тихо, за да изчезнат 4 млрд. лева", коментира Димитров.

Валери Димитров

Обезценка от 2% на 4,2 млрд. лева кредити означава, че връщането на тези заеми е на практика невъзможно, поясни бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров. Има големи и груби нарушения при големите заеми.

Най-големият риск за българските банки са големите вътрешни заеми. До 30 октомври трябва да стане ясно как е описано това.

Ако квесторите установят, че има отрицателна капиталова адекватност, то на КТБ лицензът трябва да бъде отнет, но части от бизнеса ѝ могат да бъдат погълнати от други банки и средствата от поглъщането да отидат за обезпечение, обясни професорът.

Иво Прокопиев

Незаконно е БНБ да остави лиценза на КТБ. Според закона, централната банка е длъжна да обяви несъстоятелност, дори дупката да беше 4 лв., обяви още вчера бизнесменът.
Според него има две хипотези за отнемане на лиценза. Първата е при нарушение на банковото законодателство и регулации, а втората - при установени загуби, както е в случая с КТБ.

Прокопиев смята, че е имало забавяне с решението на БНБ, защото са искали да имат одиторските доклади и след това да действат по закон.

Политиците нямат общо с отнемането на лиценза, подчерта бизнесменът, отбелязвайки, че смисълът на БНБ е да има кой да реагира точно в ситуации като тази.

Работа на БНБ е да отнеме лиценза”, повтори той.

По думите му, ако се говори за някакво спасяване, то е само на марката, но и тя носи отрицателния смисъл на задкулисието.

Това е най-голямата кражба в историята, която се равнява на 5% от БВП”, каза още Прокопиев.

Божидар Данев

Като че ли в цялата ни банкова система има огромен буфосинхронизъм. Правихме стрес тестове на банките ни – какво стана с тях? Имаме една огромна финансова лъжа в икономиката ни, категоричен беше председателят БСК Божидар Данев. Според него не е ясно какъв е обемът на гарантираните от закона влогове т.е. депозитите до 100 хил. евро.

Има влогове до 100 хил. евро, но там има преференциални условия, лихви и това ги вади от гаранцията на закона – не е ясно колко са, каза Данев.

По думите му драматичното е, че у нас има български и чуждестранни банки. Чуждестранните изнасят депозитите извън страната, а българските ги използват и инвестират в полза на собствениците си у нас. В България никой не вярва на никого заради политическите боричкания – затова чуждите банки изнасят капитал, а не го инвестират в страната, смята шефът на БСК.

Той предлага да се вдигне банковата тайна и да се видят взаимозамесените лица. Имаме уникален шанс - да отидат и хора в затвора, но това зависи от политиците, заяви Данев.

Христо Михайловски

Директорът на Българската агенция за кредитен рейтинг смята за невероятно, че обезпечението на кредитите е около 13%. Даже за една група са около 2%.

Известно е, че в България кредитите се отпускат не при анализ за възможност за генериране на паричен поток от бизнеса, а се търси обезпечение. И то от порядъка на 130-150 процента. Тук са 13 процента, коментира Михайловски по БНР.

Другото интересно нещо е, че официалната информация казваше, че лошите кредити са около 2%. При този анализ на одиторите те са около 80%.
Струва ми се невероятна огромната разлика в числата, които се представят. Не мога да потвърдя тези числа, но това е фрапираща разлика.

Истината е тази, че положението на банката не може да се влоши до такава степен за 3, 4 или 8 месеца.

АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?