Всекидневникът се позовава на одит на Сметната палата, който обхваща изпълнението на бюджета през миналата година.

Разместването на приходи и разходи е било не само ежедневно, но и масово - засяга цели 36 ведомства. Това означава, че вторият кабинет на Бойко Борисов продължава утвърдилата се в България порочна практика министри да преправят годишния финансов план на държавата, който се гласува от Народното събрание и има статут на закон.

Нещо повече - сегашното правителство поставя нови рекорди. Излиза, че през 2015 г. то е прекроявало сметките на хазната горе-долу по 3-4 пъти дневно.

На практика със стотици свои решения "на парче" правителството на Борисов е "пренаписало" бюджета, като е направило промени в разходите за близо 1 млрд. лева (над 960 млн. лева).

По принцип е нормално да има някакви промени в течение на годината, налагащи отпускане на допълнителни пари или пък спестяване на харчове, но 1300 корекции вече говорят за лоша финансова дисциплина.

Рекордьор по "кръпки" за 2015 г. е планът на просветното министерство - 151. Над 100 пъти е коригиран бюджетът на Министерството на регионалното развитие.

Пълният текст е публикуван тук