Той пристигна в сградата на бул. "Монтевидео" малко преди 16,45 часа, когато беше призован, с адвоката си Менко Менков и служител от НСО.

Автомобилът им обаче не беше пуснат да влезе в двора на следствието, както миналия петък, когато ексминистърът беше призован за първи път. Така, Цветанов и адвокатът му трябваше да слязат и да изминат няколко десетки метри пеша, предаде "Фокус".

След като излезе, стана ясно, че на ексминистъра е наложена най-леката мярка за неотклонение - подписка.

От прокуратурата вече заявиха, че при разследването срещу бившия вече шеф на РЗБОП – Велико Търново Орлин Тодоров наблюдаващият прокурор изготвил 6 искания за прилагане на СРС, които били разрешение от съдия. Цветанов, като министър, бил длъжен да издаде разпореждания за прилагането им, но той отказал. 

Дълго чаканото обвинение се оказа доста екзотично, защото става въпрос за искане за прилагане на СРС за открадната една катерушка и една пързалка от село Първомайци, горнооряховско”, коментира днес Менков.

Цветанов отказа да отговори пред журналисти защо не е разрешил СРС-тата. Той потвърди, че е отказал и на органите на МВР да му направят криминална регистрация, но отново не каза защо, предаде БТА.

Менков обясни, че са получили постановлението на Софийска градска прокуратура, с което не е уважено искане за отвод на трите следователки по случая.

В него пишеше, че десетина дни преди явяването на Цветанов са привикали Менков, за да го разпитат в качеството му на свидетел по случая. Целта била да лишат ексминистъра от защита.
Адвокатът уточни, че прокуратурата е отменила постановлението като незаконосъобразно и се закани да сезира ВСС.  

Вчера обаче наблюдаващият прокурор е отказал да направи отвод на следователките с мотива, че в действията им няма данни за предубеденост и заинтересованост за изхода на делото. 

Цветанов вече има едно обвинение - за това, че съзнателно не е упражнил контрол върху свои подчинени в службата за подслушване СДОТО.

Депутати от ГЕРБ внесоха в парламента въпрос до вътрешния министър Цветлин Йовчев във връзка с полицейската регистрация, която СДВР опита да направи на Цветанов, но той отказа и беше глобен. Народните избраници питат дали такива регистрации са правени на премиери и министри, като например Сергей Станишев, Емилия Масларова, Николай Цонев, привлечени като обвиняеми от 2003 г. досега.

Кръстосан огън: Менков срещу Цацаров