Той е обвинен в умишлена безстопанственост, защото през май-юни 2011 г. не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и от това са последвали значителни щети за „Държавна консолидационна компания" (ДКК) ЕАД в размер на 20 829 200.00 лева.

Разследването е установило, че през 2011 г. държавата, като миноритарен акционер в „ЕВН България Електроразпределение” АД, взема решение за продажба на 51 612 акции, представляващи 33% от капитала му.

Мажоритарен собственик е ЕВН АГ Австрия, което през 2004 г. е придобило 67% от капитала при цена на една акция 1412,375 евро. Съгласно стратегията за приватизация на енергодружествата, продажбата на държавните дялове е следвало да бъде извършена по цени по-високи от продажната цена на мажоритарния дял, тъй като дружеството е имало повишени показатели, допълват от прокуратурата.

След проведена процедура за избор на инвестиционен посредник за продажба на пакет акции с номинална стойност 10 лв. всяка, на 19.07.2011 г. бил сключен договор с „Булброкърс” ЕАД.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обаче не възложила директно изготвянето на „приватизационна оценка“, а „анализ за определяне на стойността на предложените за продажба акции“.

В нормативната уредба, регулираща процесите на приватизация, не фигурира понятието „анализ за определяне стойността на предложените акции“, а „приватизационна оценка“. Съгласно Наредбата за анализите на правното състояние и приватизационните оценки, приватизационните оценки се изготвят от независими оценители.

Въпросният анализ бил възложен при това опосредено - чрез договор за възлагане на инвестиционно посредничество с „Булброкърс“ЕАД. Това е било изрично указано на изпълнителния директор на АПСК от Трайков, както и от министър Симеон Дянков, в чийто ресор като вицепремиер по това време е приватизацията.

Така приемането на оценката не е извършено по установения законов ред, а минималната начална продажна цена на една акция била занижена от 1777,48 лв. - установена от назначената комплексна финансово-икономическа експертиза, на 1373,92 лв.

От назначената по делото борсова експертиза се установява, че методът „смесен закрит аукцион“, с който е сключена сделката, противоречи на основните принципи на прозрачност и състезателност в борсовата търговия и ограничава реалната конкуренция.

Важно обстоятелство от разследването е и фактът, че инвестиционният посредник „Булброкърс“ ЕАД е въвел в заблуждение инвестиционната общност и възможните купувачи на акциите, като са посочили невярното обстоятелство, че мажоритарният собственик ЕВН АГ Австрия няма намерение за покупка на акции след допускането им за търговия.

В действителност мажоритарният собственик на ЕВН АГ Австрия е имал такива намерения, като бившите работодатели на министър Трайков – Щефан Шишковиц и Петер Лайр /членове на Управителния съвет на дружеството/ са договаряли с „Булброкърс“ ЕАД предстоящите действия по изкупуването на миноритарния дял на „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

В нарушение на закона първите два дни от проведения смесен закрит аукцион „Булброкърс“ е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на АПСК, така и от страна на ЕВН АГ Австрия. От това „Булброкърс“ са спечелили над 1 000 000 лв.

С Решение от 01.04.2010 г. на Министерски съвет са одобрени мерки за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната политика (т. нар. „антикризисна програма „Дянков”). Така е структурирана ДКК, с принципал Трайков, която е с основен предмет на дейност придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества.

В изпълнение на цитираните антикризисни мерки МС е приел решение за прехвърляне на пакети от акции на търговски дружества с под 50% държавно участие, чрез внасяне на непарични вноски в капитала на ДКК. Идеята е била изцяло на Министерство на финансите, ръководено от Дянков, с цел приходите от приватизация да постъпват най-напред в ДКК, а в последствие под формата на дивидент в централния бюджет. По този начин приходите, в това число и тези от продажбата на държавния дял в "ЕВН", "Е.ОН" и "ЧЕЗ", са постъпили под формата на дивидент в държавния бюджет.

Това подпомага бюджета от гледна точка на бюджетен дефицит, т.е. тези приходи могат да бъдат използвани свободно, но ощетяват Сребърния фонд и от това са ощетени българските пенсионери, подчертават от прокуратурата.

По досъдебното производство през месец май 2016 г. като обвиняем е привлечен изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев с обвинение за злоупотреба с доверие.

Обвинен ще бъде и Дянков, когото прокуратурата търси, защото не може да намери на посочения адрес.

Цялото съобщение, вкл. за предлагането на акциите на ЕВН от посредника "Булброкърс", може да прочетете на сайта на прокуратурата.