Искането за Люба Петрова от Районен съд Раднево се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Специализирано звено „Антикорупция“.

Тя е обвинена в това, че на 29-30.03.2017 г., в Съдебната палата в града, е съставила протокол от съдебно заседание по частно наказателно дело за принудително настаняване на лечение, в който удостоверила неверни обстоятелства и изявления. Целта била този документ да бъде използван  като доказателство.

Петрова удостоверила неверни обстоятелства и изявления на прокурора и адвоката за прекратяване на производството, което не отговаря на истината. Вписала е и невярното обстоятелство, че е била снета самоличността на вещото лице по делото и че то е предупредено за наказателна отговорност.

Повдигнатото срещу съдийка обвинение касае умишлено престъпление от общ характер. Съгласно Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, императивно се налага да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство“, се сочи в искането на Цацаров.

Люба Петрова е назначена с Решение на ВСС на 20.05. 2002 г. На 17.12.2014 г. обаче е отстранена временно от длъжност „съдия“ до приключване на друго наказателно производство срещу нея. На 22.11.2016 г. обаче тя е възстановена на длъжност.

Разследването е за 9 престъпления – за лихварство, лъжесвидетелстване, измама, документно престъпление и престъпление по служба. Делото все още се разглежда от първоинстанционния съд – Софийски градски съд.

Главният прокурор настоява Люба Петрова да бъде отстранена от длъжността съдия в Районен съд – Раднево за срок до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.

Миналата седмица прокурорка от Варна, засечена да пие алкохол в работно време със своя подиченена, беше наказана с командироване във Видин.