Това обяви говорителят на военната прокуратура Елин Алексов, след като по-рано на Киров беше повдигнато второ обвинение - за присвоени още 5 млн. лева.

Той вече бе осъден на две инстанции на 10 години затвор за присвояване на близо 5 млн. лева, но ВКС върна делото и развръзката му тепърва предстои.

По време процеса, Киров опитал да убеди съда, че сумите, за които е обвиняван, са били харчени при най-висока секретност за разузнавателна дейност, изцяло в интерес на националната сигурност. Разследващите обаче се усъмнили, изискали секретни документи и установили, че това не е вярно.

Дейностите били извършвани много след като България вече е член на ЕС.

След проверка в НРС станало ясно, че тези документи били архивирани по интересен начин, като им се слагал специален гриф. Разпитаните 15 разузнавачи обаче разказали на разследващите, че такива дейности не са извършвали, уточни Алексов.

Говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова пък уточни, че парите били източени с помощта на подчинения на Киров - Димитър Лидарев - началник на структурно звено в Националната разузнавателна служба по онова време, с когото съставили документи, според които било плащано на разузнавачи.

Киров: Не съм присвоил и стотинка

Не съм изненадан от новото обвинение. Очаквах това дело да започне, тъй като аз и адвокатите ми бяхме запознати с материалите, коментира пред БНР ген. Кирчо Киров.

Той изтъкна, че това е четвърто дело, което ръководители на НРС (сега Държавната агенция за разузнаване (ДАР)) завеждат във „война“ срещу него и семейството му, която продължава шеста година.

"Започна в самото начало като изпълнение на политическа поръчка в определени исторически условия в онази толкова далечна 2012 г. Когато се завърти колелото и се създадат съответни взаимоотношения между страните, мисля, че е нещо естествено това, което ми се случва, познавайки добре хората, които седят сега на управленските кресла на ДАР. И по първото дело, и по това дело аз не съм присвоил нито един лев, нито едно евро, нито един долар или цент, или стотинка. Това го заявявам категорично и безусловно".

Според Киров е налице „твърде добро“ сътрудничество между ДАР и прокуратурата. Той изрази учудване как в медиите свободно и целево изтичат данни по делата, които, ако той би си позволил да изнесе, веднага би бил обвинен за нарушаване на Закона за защита на класифицираната информация.