По-рано днес Прокопиев бе привлечен като обвиняем по досъдебното производство на Софийска градска прокуратура (СГП), по което обвиняем вече е бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и по което предстои предявяване на обвинение на ексвицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Прокопиев е обвинен в това, че в периода май-юни 2011 година, в съучастие и като помагач на Дянков, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

От постановлението на прокуратурата не разбрах, а и следователят не можа да ми обясни с какво съм помогнал на бившия финансов министър Симеон Дянков, нито какво конкретно съм извършил по сделката за борсова приватизация на ЕВН. Всъщност по тази сделка аз нищо не съм извършил, казва Прокопиев.

В същността си "обвинението" е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки, пише в позицията.

Прокопиев определя ситуацията като "коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена чрез главния прокурор Сотир Цацаров".

"Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически", посочва Иво Прокопиев.