Ангеличин, който е от Реформаторския блок, беше обвинен за престъпление по служба заради планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени в нарушение на Закона за обществените поръчки. Така създал реална опасност да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на около 840 000 лева, съобщиха от прокуратурата.  

Сигналът срещу него беше подаден от ексминистъра, а сега депутат от БСП Вигенин.

"Нищо не е направено така, както не трябва. Всичко, което сме правили, са го правили и преди нас. Конкретно Вигенин е правил същото нещо. Разликата между него и нас е, че той е платил, ние не платихме. Аз имам обвинение, той – не", коментира пред журналисти Ангеличин, цитиран от БТА.

Той подчерта, че Вигенин е направил една "малка" обществена поръчка и е започнал още две - до 70 000 лв. всяка.

Според обвинението обществена поръчка не е била проведена, а Ангеличин е разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства да заплатят на посочено от него търговско дружество сумата от 429 422 евро.

По думите на Ангеличин тази сума се получава, защото някой "услужливо" събира 12 по 70 000 лв. и прокуратурата обявява, че е голяма и нарушава Закона за обществените поръчки.

"Това са 12 задгранични представителства, всяко от тях е самостоятелен разпределител на бюджетни средства и по ЗОП могат да изхарчат до 70 000 лв. без правенето на т.нар. "сложна" обществена поръчка", обясни зам.-министърът.

За друго разследване - за нерегламентирано закупуване на самолетни билети и сключеното от МВнР споразумение с Министерството на земеделието и храните за използаване на фирмата, с което то работи, Ангеличин коментира, че ЗОП дава тази легална форма да се направи споразумение с друго министерство, което има обществена поръчка и договор с фирма.

Той заяви, че няма познанство с някого в тези фирми.

На въпрос дали не смята, че действията на прокуратурата са целенасочени и са например срещу него, Реформаторския блок или заради това, че правителството е в оставка, Ангеличин коментира, че структурата, която прави избори, е ЦИК, а не прокуратурата.

"Надявам се, че работят по правила и че всичко ще бъде изнесено пред обществеността, защото много често обявяват някого с големи букви, че е мошеник, а след това излиза с малки букви след две години, че няма нищо", каза заместник-министърът в оставка.

Той допълни, че няма от какво да се притеснява и сънят му е здрав.