Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговори по БНР на възраженията на министър Теменужка Петков, че не Добрев, а наследникът му Драгомир Стойнев, е допуснал плащания по проекта, след неговото официално спиране.

Вчера Петкова каза, че в периода 31 май 2013 г. и на 24 юни 2013 г. има плащания, а впоследствие - "протоколи, с които са прихванати тези плащания и така на практика тази сума е нулирана". Петкова уточни, че в този период министър е бил Драгомир Стойнев.

Румяна Арнаудова каза днес, че като министър на икономиката, енергетиката и туризма задължение на Делян Добрев е било като изпълняващ правата на собственост (принципал) на НЕК ЕАД да предприеме всички необходими действия, за да се прекратят плащанията по всички договори, които са били сключени за изпълнението на проекта АЕЦ "Белене".

Обстоятелството, че в рамките на мандата на Делян Добрев не е имало никакви плащания, според Арнаудова, не променя факта, че той е бездействал след датата на вземане на решението от Министерски съвет, за което лично също е гласувал.

Арнаудова допълни, че след като прокуратурата получи официално отказа на Делян Добрев от депутатски имунитет, той ще бъде призован и обвинен.

Тя отказа информация за това - ще се искат ли още депутатски имунитети и ще има ли още обвинения по разследването "Белене".

На 28 март 2012 г. Министерският съвет прие решение за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“. На следващия ден това решение на МС бе потвърдено от Народното събрание.

Въпреки двете решения договорът между НЕК и „Парсънс" не е бил прекратен, а
НЕК е продължила плащанията, като сумата, заплатена след 28 март 2012 г., е над 4,561 млн. евро, съобщиха вчера от прокуратурата. Това е било известно на министър Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на решението за прекратяване изграждането на ядрена централа.

Дати и решения за "Белене" >>