Двамата трябва да се явят в понеделник в спецотдела към Софийската градска прокуратура, за да бъдат привлечени като обвиняеми, съобщиха "Труд", "Дневник" и БНТ.

Все още не е ясно какво обвинение ще им бъде повдигнато. Известно е обаче, че разследването, заради което са привикани двамата, е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Той бе спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петков бяха председатели. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв.

Мандатът и на двамата изтича на девети юни. Миналата седмица, в последния работен ден преди празничните дни,  Висшият съдебен съвет откри процедура за постовете им, като и двамата магистрати са фаворити за втори мандат. Евентуалното им привличане като обвиняеми със сигурност ще ги извади от борбата за постове в съда.

"По този начин се ликвидират неудобните кандидати за председатели. Как така четири години не откриха виновни, а едва сега?", запита пред "Труд" Пенгезов и заяви, че готвеното обвинение е политическа поръчка.

След това каза, че разследването е започнало още през 2010 г. по "донос". И че заради проекта за прозрачност той е бил глобен с 5000 лв, а Петков с 15 хил. лв., а впоследствие съдът е отменил глобите им. Изданието уточнява, че призовкарят е чакал Пенгезов пред кабинета му. Петков е бил посрещнат на работното си място от военно-окръжния прокурор и неговава подчинена, които дори иззели наръч документи от кабинета му. 

Попитан откъде идва поръчката, пред "Капитал" Пенгезов коментира, че миналата седмица е получил изпълнителен лист по делото, по което осъди свързания с Делян Пеевски в. "Уикенд" за 50 хил. лв.

След 3 години ще бъда оправдан окончателно. Тогава ще предявя иск, но за съжаление ще плаща държавата, а тия които го правят в момента ще останат безнаказани, посочи Пенгезов пред БНТ.

Той очаква да бъде отстранен от длъжност следващата седмица.

В последния си брой авторитетният австрийски вестник “Дер Щандарт” пише, че създаденият от главния прокурор Сотир Цацаров отдел за борба с корупцията в правосъдието, разследва висш съдия за отклоняване на европейски пари, предназначени за изграждане на софтуер на две съдилища. На описанието в статията отговаря единствено Пенгезов. Според текста случаят вече е съобщен на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, предаде "24 часа".