Младежът ще отговаря за нанасяне на лека телесна повреда на учител по повод изпълнението на службата му, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до три години, и хулиганство, което се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание, съобщиха от държавното обвинение.

Бруталната атака стана вчера около 12.30 ч. 17-годишният Марин влязъл в учителската стая на Софийската професионална гимназия по туризъм, където в този момент се намирали учители от гимназията, една от които - преподавателката по "Етика" Богомилка Николова.

Ученикът започнал да се държи агресивно, да крещи и да обижда намиращите се в стаята преподаватели, блъскайки мебелите и показвайки неприлични жестове. Малко след това Марин се насочил към стоящата в близост учителка по етика, като я изритал в тялото, след което хвърлил стол по нея. Пострадалата преподавателка е получила лека телесна повреда, а 17-годишният ученик е задържан.

С оглед необремененото му съдебно минало и предвид непълнолетието му, спрямо него е взета мярка за неотклонение „Надзор на инспектор при детска педагогическа стая“ като най-подходяща с оглед отнемането на възможността да извърши друго престъпление.

Разследването по делото продължава.

Утре в Гимназията по туризъм пък ще има извънреден Педагогически съвет, който ще обсъди поведението на десетокласника. За решението ще бъдат уведомени социалните служби и родителите. Най-вероятно ученикът ще бъде преместен в друго училище от следващата учебна година и в 11-ти клас няма да учи в Гимназията по туризъм.

АНКЕТА: Защо ескалира агресията на учениците?