Иво Радев е обвинен затова, че в периода 13-17 юни 2014 г. в Съдебната палата в Плевен е склонявал прокурор Снежана Георгиева да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

На 5 юни м.г. прокурор Георгиева изготвила и внесла в Окръжния съд в Плевен предложение за групиране на наложени наказания "лишаване от свобода" на многократно осъждания Ивайло Ячков*.

Георгиева е направила искане до съда най-тежкото общо наказание на рецидивиста да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в Наказателния кодекс.

Шефът й - Иво Радев, обаче я склонявал да промени вътрешното си убеждение и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на наказанието на Ячков.
Окръжният прокурор настоявал на рецидивиста да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание.

"Съгласно чл. 14 ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс, съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона", допълват от прокуратурата.

Иво Радев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3000 лв.

Той е прокурор в Плевен от 1998 г. През 2005 г. става шеф на Районната прокуратура в града. Избран е за втори мандат на поста през 2010 г. Година по-късно Иво Радев е назначен за окръжен прокурор.

Разследването по досъдебното производство се провежда от Специализираното звено за противодействие на корупцията.

*През юни м.г. Ивайло Ячков, съпругата му Юлияна Беркова и нейните сестра и родители бяха осъдени за трафик на хора и пране на пари. Ромската фамилия разполагала с огромен финансов ресурс, скъпи автомобили и злато, придобити от наемането на момичета за сексуални услуги в Германия. Ячков и роднините му жестоко експлоатирали момичетата, като упражнявали дори физическо насилие. От едно момиче печелели на ден между 100 и 1000 евро.