Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви във Варна, че от управляващата партия се завръщат към диалог, който цели противоречие в обществото, съобщи bTV.

„Имам усещането, че ГЕРБ се връща към онези години, в първия мандат на г-н Борисов (премиерът Бойко Борисов), от който се надявах, че всички ние сме се отказали. Завръщане за един конфронтационен диалог и диалог, който цели противоречието в българското общество", обяви Йотова.

Коментарът й беше предизвикан от изявлението на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че според данни от различни източници държавният глава е защитил закупуването на бойни самолети "Грипен" преди окончателното решение.

Това, според Цветанов, е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство.

ГЕРБ поиска анкетна комисия в НС да установи как се стигнало до избора на шведските изтребители и дали служебно не е бил дисквалифициран един от участниците (има се предвид португалската оферта за използвани F-16).

България е отказала изтребителите F16
, защото офертата не отговаряла на условията за плащане, обяви миналия петък вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Междувременно по време на заседанието на ръководството на МВР днес премиерът Бойко Борисов заяви, че са го задължили да купуваме "Грипени"-и на последното заседание на МС.