Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена за контрабанден внос и разпространение в страната на цигари без бандерол в особено големи размери.

Делото срещу групата е образувано в Специализираната прокуратура през април 2012 г. Към него са присъединени две дела, образувани през 2011 г. във Варна и София.
Едното от досъдебните производства е образувано през август 2011 г. затова, че в складова база във Варна са намерени и иззети цигари без бандерол за 2 347 950 лева, внесени контрабандно от Гърция. Дължимият на държавата акциз за тях е 1 173 298 лева.
През септември 2011 г. в софийското село Герман са открити и иззети безакцизни цигари за 4 696 462 лева, за които дължимият акциз се изчислява на 2 345 100 лева. По делото „Герман“ през септември м.г. е привлечено само едно лице – Олег Падалски, на което днес е повдигнато и обвинение за участие в организирана престъпна група.

Седмината задържани са - Георги Владимиров-Фози, Асен Поборников, Борислав Манджуков, Борис Тасев, Пламен Георгиев, Борис Поборников, Олег Падалски, като Владимиров и Асен Поборников са ръководителите на групата. Поборникови са братя.

Установените до момента щети за бюджета, само от неплатен акциз, са за около 3,5 млн. лева. Всички участници в групата са задържани за 72 часа.
В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за постоянен арест на седмината.

Повечето от членовете на групата са криминално проявени с регистрации за кражби, грабежи, измами, контрабанда на цигари, укриване на данъци.

От спецпрокуратурата допълват, че срещу Борислав Манджуков досега има заведени 48 висящи дела, предимно за измами. Нито едно от тях обаче не е приключило и Манджуков е с чисто съдебно минало.
Борислав Манджуков, който е от Варна, е собственик на веригата луксозни заведения „Версай“, веригата заведения “Булгари” и дискотеки “Еxit”, както и на чейнджбюра в морския град, няколко хотела и ресторанти по Черноморието.

През 2009 г. той е разследван заради схема за източване на ДДС. Тогава петима служители на НАП Варна бяха наказани дисциплинарно, а четирима - със забележка. Санкциите бяха наложени след проверка на Инспектората на НАП, която бе предизвикана от анонимен сигнал с описание на корупционната схема. В сигнала се казва, че през ноември и декември 2007 г. от хазната са източени десетки милиони левове от ДДС, с помощта на трима данъчни служители. Измамите били в полза на двама варненски бизнесмени, единият от които бе разпознат като Борислав Манджуков.

Георги Владимиров-Фози е два пъти отстраняван от началнически постове в митниците - през 1998 г. и 2009 г., и два пъти възстановяван от съда. От началото на 2012 г. е началник на Митнически пункт „Олтоманци”.
Приоритет в работата ми ще бъде пресичане на вноса на контрабандни цигари от Сърбия”, заявява при назначаването си Георги Владимиров.