Той получи задочно наградата "Бьорнсон" за свобода на словото.

"Ще ви връчим наградата като на най-големия разобличител на нашето време", каза Хеге Нют Нури, ръководителката на норвежката Академия за литература и свобода на словото, която присъжда наградата "Бьорнсон".

Тя изради надежда Сноудън да може да получи лично дипломата си и статуетката идната година в Норвегия. Г-жа Нют Нури допълни, че празният стол на сцената в Молде, Западна Норвегия, е израз на неспособността на организаторите да дадат гаранции на Сноудън, че няма да бъде арестуван и след това евентуално екстрадиран в САЩ.

В положението, в което се намира Сноудън, според журито, той е показал как светът на електронно интегрираната информация може да стане заплаха за личната неприкосновеност.

Стоудън, който в момента живее в Русия, където според думите му, никога нямал намерение да отиде, критикува днес ограниченията на свободата на словото в тази страна, предаде АФП, цитирана от БТА.

На въпрос за ситуацията с човешките права и най-вече с контрола на интернет от властите в страната, в която живее от две години, Сноудън изрази песимизъм. "Разочароващо е, дразнещо е", посочи той.

В интервю, направено чрез видеовръзка от Русия, Сноудън каза, че обича САЩ и действията му не са антиамерикански.

"Знаех какви ще бъдат последиците от действията ми, когато ги предприех", заяви Сноудън.