Той направи това изявление на пресконференция, след като вчера министърът на отбраната Стефан Янев обяви, че проверка във ведомството е открила около нередности при около 100 обществените поръчки и ги дава на прокуратурата.

"Атакуват се всички обществени поръчки, над 100. Същите тези хора обаче, които са ги провеждали, продължават да работят и са си на местата. В правовите държави обикновено се уведомява този, който се обвинява. Това се случва точно в навечерието на предизборната кампания от служебния вицепремиер, министър на отбраната, отговорен за провеждането на честни и прозрачни избори. Това е персонална атака срещу мен", заяви Ненчев, цитиран от БНР.

Според него буди известно подозрение времето, за което е извършена проверката, тъй като той неведнъж възлагал одитни проверки и очаквал доклади, което отнемало около два-три месеца само за една поръчка или за проверка в едно дружество.

"За мен е странно как в рамките на 10-11 дни са проверени повече от 100 обществени поръчки, което би означавало, че някъде около 11 минути са отделили съответните експерти, и мен лично това малко ме безпокои", добави той.

По думите му вчерашното изявление създава усещане в обществото за нещо нередно, за едва ли не корупционни практики, което категорично не отговаряло на истината, предаде БТА.

Ненчев увери, че се чувства спокоен за всичко, което е сторил като министър.

Той коментира също, че не разбира защо при положение, че се говори за нередности, бившият ресорен зам.-министър от неговия екип - Десислава Йосифова, днес е в политическия кабинет на служебния министър.

Вчера Стефан Янев съобщи, че докладът за нередностите с обществените поръчки е подписан и предаден на служебния премиер Огнян Герджиков, а по препоръка на проверяващите органи е изпратен и до прокуратурата.

"Открити са недобри практики, открити са нарушения, и тези неща са описани в доклада. Ако има нарушения, те ще се произнесат", каза министърът, който обеща повече информация на нарочна пресконференция.

Не е ясно обаче кога ще се състои тя.

При управлението на Николай Ненчев МО само прекрати няколко поръчки заради установени нередности, като преди това те бяха обект на проверка и от прокуратурата. Една от тях беше за храната в армията.

Лидерът на БЗНС обаче е подсъдим по дело за обществена поръчка за облеклото на военните.