Това съобщава пресцентърът на министерството. Договорът ще бъде подписан до дни, е уточнено на среща между министър Ивелина Василева и проф. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия към БАН.

Срещата е била по покана на министър Василева, за да бъде подпомогната дейността на обсерваторията.
Финансирането ще стане чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), чийто управителен съвет вече е взел решение.

Проектът "Връзка между астрономическите данни за атмосферата и екологичните параметри на въздуха" на Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория - Рожен, към БАН ще е вторият, финансиран от ПУДООС, който обсерваторията изпълнява.

Преди дни стана ясно, че националната астрономическа обсерватория е във финансов колапс.

Учените започнаха дарителска кампания, за да съберат нужните пари, с които да си платят тока и да направят спешни ремонти в базата. Имаше вероятност, ако астрономите не успеят да осигурят нужните им пари, най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа може да спре научните изследвания и да хлопне кепенци.

Директорът на Института по астрономия (ИА) с Национална астрономическа обсерватория - Рожен проф. д-р Таню Бонев излезе с отворено писмо на сайта на НАО Рожен. Той беше категоричен, че средствата са нужни за работата на обсерваторията, а не за заплати на учените.

Затова и той представи подробна разбивка за какво трябват парите - 63 000 за ток, 54 000 за ремонт на куполите на телескопите, 67 000 лв. за закупуване на генератор за ток при аварийни ситуации, 53 000 за неотложни ремонти по сградите и 27 000 за ремонт на елинсталации, включително за заземявания, защита против мълнии, подмяна на остарели елтабла.