Това каза на заседанието на парламентарната образователна комисия Зоя Савова, изпълняващ временно длъжността директор на СМГ.

Уволнената учителка Петя Тодорова уточни, че е възстановена на работа от 25 август.

На заседанието бяха изслушани представителите на спорещите страни в конфликтите в СМГ, започнали преди месеци след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова заради състезанието "Европейско кенгуру" и с неподновяването на договори на учители.

"Никой повече не може да съсипе имиджа на едно училище от директора, но той е пръв сред равни", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той заяви, че ако един директор разделя децата и колектива, то той не може да е директор и затова е подкрепил искането за оставка на Антони Стоянов.

Министър Красимир Вълчев каза, че директорът на СМГ е в трудово правоотношение с началника на Регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева. Той отбеляза, че е участвал в две срещи със спорещите страни по казуса със СМГ, а зам.-министър Таня Михайлова и Ваня Кастрева са били ангажирани в по-голяма степен с конфликта в гимназията.

По повод проверката, направена от Министерството на образованието и науката в Софийската математическа гимназия, зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че са установени нарушения в организацията на образователния процес, в приема на ученици, в сключени и прекратени трудови правоотношения и в обществени поръчки

За състезанието "Европейско кенгуру" нашият екип на МОН завари проблемите през май тази година, каза още министър Вълчев, а зам.-министър Михайлова добави, че в края на май са пристигнали много сигнали за класиранията в състезанието, което се организира от Съюза на математиците в България и от частно сдружение.

Антони Стоянов е назначен за директор на СМГ преди пет години и досега не е правена цялостна проверка на неговата административно-управленска работа, каза Кастрева.

Народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова попита Антони Стоянов какъв е финансовият ресурс на СМГ, освен бюджета, който се дава на гимназията от МОН и от Столичната община.

Стоянов каза, че от 2006 г. курсовете за ученици в СМГ "се менажират от училищното настоятелство", а той, като директор, е "сезирал институции, че парите отиват в училищното настоятелство".

Той отбеляза, че това е конфликт на интереси и го е казвал не един път, но като директор на СМГ, според устава на настоятелството, не е имал право на реален глас.

В това настоятелство директорът на СМГ има само съвещателен глас, а самото настоятелство се избира от Общото събрание, заяви уволненият Антони Стоянов.

По думите му в управленските органи на настоятелството на СМГ има десет човека, а четирима от тях са учители, които активно участват във воденето на курсове и получават много добри пари.

Петя Тодорова е вторият член на Управителния съвет, а другите колеги - Илиана Цветкова, Румяна Караджова и Явор Минков, реално контролират, на 100 процента, дейността на настоятелството, твърди Стоянов.

Антони Стоянов смята да обжалва уволнението си.