Министерството на образованието и науката не е взело колективно решение дали ще се учи на този ден, каза днес пред журналисти министър проф. Тодор Танев, попитан дали ще се учи на 25 май по повод на различни информации по този въпрос.

Няма решение още дали 25 май ще е неучебен ден, през миналата година беше така поради застъпване с матурите, обясни министър Танев. Той добави, че на съвет МОН ще вземе решение дали да се учи през тази година на 25 май.

През тази година 24 май се пада в неделя, а на 20 май е националното външно оценяване в седми клас по български език и литература и държавният изпит в 12-и клас по предмета, и този ден е неучебен.

Също неучебен е и 22 май, когато ще се състоят външното оценяване по математика в седми клас и втората задължителна матура в 12-и клас.

Недоразумения в учебниците


В МОН непрекъснато постъпват сигнали за големи недоразумения в учебниците, обяви министър Танев.

"Ние ще се отървем от тези учебници, това го гарантирам. Дали ще бъде следващ министър, но рано или късно те ще си отидат. Написахме писмо до БАН, специално до два от техните института и не получихме отговор. Писахме писмо до Софийския университет, по-точно, Историческия факултет, и от там получихме писмо", каза по БНР проф. Танев.

"Принципно историята като област на знанието подлежи на известно тълкуване и авторите на учебниците имат свободата на такова тълкуване и нарушаването на тези граници се хваща от комисиите, които ограничават всичко, което е нередно. Всички тези учебници са минали по този надлежен ред, всичко е законно", категоричен е министърът.

В началото на месеца проф. Танев обяви, че ще има промяна в учебниците, тъй като много от тях не са актуални и в тях има грешки.