Проблемът с двусменния режим на обучение в училищата може да се реши чрез строеж на строеж на нови училища, с пристрояване на съществуващи училища и чрез постепенно, разумно намаляване на приема. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заседанието на парламентарната образователна комисия и добави, че четвъртият вариант е да се направи цялостен преглед и преструктуриране на училищната мрежа, тъй като в някои градове има свободен фонд на професионални гимназии, предаде БТА.

Най-голям е проблемът с ученето на две смени в София, Варна, Пловдив и Бургас, обясни министър Вълчев.

Сега в наредба има срок до 2020/2021 година да се премине на едносменен режим на обучение в училищата. Вероятно с общините ще обсъдим този срок и ще утвърдим планове и програми за преминаване към едносменен режим, но тези програми ще зависят от финансовите възможности дали ще има възможност да се построят нови училища или други да се пристроят, каза министър Вълчев.

Той коментира, че "този срок в този вариант е неизпълним и ще бъде коригиран, но до 2021 г. всяка година трябва да има намаление на училищата, които са на двусменен режим".

Едносменният режим позволява целодневно обучение в училищата и при него няма струпване на много ученици в определени училища, намалява се агресията и като цяло се подобрява училищната среда, заяви образователният министър.

Той съобщи, че сега 298 училища са на двусменен режим на обучение, по-голямата част са две училища в една сграда, а при другите - едно училище е в една сграда на двусменен режим. Всички училища в страната са около 2400.

Трябва да бъдат построени училища в големите градове, като във Варна вероятно ще бъде построена нова математическа гимназия, а в София има квартали без училища, каза министър Вълчев.

По думите му в южните райони на София се налага да има строеж на нови училища. Ако през последните години се говореше повече за строеж на нови детски градини, то в следващите години фокусът ще бъде върху строежа на училища, отбеляза образователният министър.

Според него много училища могат да бъдат достроени и да преминат на учене в една смяна. Вариантът за намаляване на приема на ученици обаче трябва да бъде минимален и възможен, за да не доведе до напрежение, препоръча министър Вълчев.

Той коментира, че "до седем-осем години може да се намали с над 50-60 процента броят на училищата, които са на двусменен режим". Това ще стане чрез усилията на общините, но подпомогнати и от държавния бюджет, заяви министър Вълчев.