Станишев алармира за новия закон за образованието в Украйна

stat
17:10  |  12 септември 2017 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Сергей Станишев: Новите мерки премахват правото за свободен избор Сергей Станишев: Новите мерки премахват правото за свободен избор
Сн.: Официална фейсбук страница

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира във Фейсбук новоприетия образователен закон в Украйна.
Украинският парламент одобри на 5 септември закон, който преструктурира украинската образователна система и обявява украинския за основния език в училищата. Това намалява вариантите за уроци, преподавани на други езици.

Руското външно министерство заяви в комюнике, че законът цели "да установи насила моноетнически езиков режим в многонационална държава". Според него законът нарушава украинската конституция и международните задължения на Киев. Украинските власти отхвърлят твърдението, че езиците на малцинствата ще бъдат изолирани. Други съседи на Украйна - сред които Унгария, Румъния и Молдова - също изразиха опасения от закона.

Днес повдигнах темата за новоприетия образователен закон в Украйна пред българските евродепутати, написа във Фейсбук страницата си Сергей Станишев. Текстът е нова стъпка от тревожната тенденция за ограничаване на правата на малцинствата и изкуствено нагнетяване на етническо напрежение в страната, смята лидерът на ПЕС.

Ето какво са казва още в изявлението на Сергей Станишев:

Асоциацията на българите в Украйна потвърди, че новите мерки премахват правото за свободен избор на език на обучение и ограничават възможността за преподаването на майчин език само до начално училище.

Инициативата очевидно е насочена срещу руското малцинство, но наред с това са засегнати и правата на други граждани, включително от български, румънски и унгарски произход. Румъния, Унгария, Полша и Молдова вече реагираха.

Българските евродепутати се обединихме зад идеята да установим връзка с колеги от засегнатите страни за оформяне на обща позиция, с която да призовем президента Порошенко да наложи вето на приетия закон. Трябва да бъде ясно, че той е в разрез с разбиранията за европейски ценности и подобни действия могат да се отразят на отношенията между ЕС и Украйна.

Очаквам и позиция на българското Министерство на външните работи (Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria) по подобие на колегите им от Унгария и Румъния. Надявам се на навременна и адекватна реакция, за да избегнем ситуация, в която се опитваме да спрем влака, който вече е набрал скорост.

Последно в Политика


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.