„Нашето образование преживя най-голямата криза в българското средно образование през 2008-а, заради това, че бях закрити огромен брой училища. Над 10 000 учители останаха без работа, просто изчезнаха от системата. Те са един огромен ресурс, част от тях се привличат в системата на целодневната организация”, заяви той.

„Това, че 4000-5000 учители ще се пенсионират в България следващите години, няма да остави системата без учители. Огромен е интересът на младите към професията, колкото и да е странно”, категоричен е Игнатов.

По-рано днес министърът на образованието и науката Сергей Игнатов коментира новите проекти за изучаване на математика и информатика, представени преди ден. Учители вече изразиха притеснения, че децата в малките класове ще станат по-натоварени.

"Няма нужда от притеснение докато няма подпис. Дори тази сутрин обсъждахме програмите, това, което се прави, че в първи клас намалява теорията. Във втори - също. Това, което ме увериха колегите тази сутрин, че намалява теорията и те просто практически ще учат нещо, за да може теоретично това да го учат в по-горен курс", коментира министърът.

В петък заместник-министърът на образованието Милена Дамянова съобщи, че Питагоровата теорема може се изучава в шести, а не в девети клас, според проектите на новите програми по математика.

Религията няма да стане задължителен предмет в училище - има достатъчно други възможности да се изучава, зависи много и от активността на преподавателите, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който бе на откриването на новата учебна година в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

 Игнатов препоръча на представителите на Българската православна църква да участват и в спортни занимания с учениците като начин за увеличаване на интереса към техния предмет.

Българското училище има светски характер, има нормативна уредба, България е страна по международни договори и религията може да се изучава само със съгласието на родителите, допълни министър Игнатов, цитиран от БТА.

Просветният министър коментира и разминаванията в данните между неговото ведомство и здравното относно това колко училища не са готови за откриването на учебната година в понеделник. Според здравното министерство това са 118 училища, според образователното – 90.

"Аз се договорих с моя колега, министъра на здравеопазването и съм много "за" тази проверка, това е със стари сгради и тази проверка показва какво трябва да бъде оправено. Това са неща, които са отстраними и ще бъдат оправени", посочи още Игнатов.

Началото на новата учебна година винаги е свързано с много надежди на родители, деца, учители. Предстои да се вземат някои решения, защото усещането у хората е, че образованието е нереформирана система, каза Игнатов и обясни това с факта, че училището е консервативна система, която събира целия човешки опит и българската култура, и е много трудно всичко това да се въплъти в душите на децата и да се превърне в тяхно активно поведение.

"Първо очакваме с голямо нетърпение новия Закон за предучилищното и училищно образование, който трябва наистина да синхронизира много неща, да модернизира системата, да разтовари децата от теоритичните постановки, с които им пълним главите още от първи клас", коментира министърът пред БНТ.