За да дадат те резултат, трябва да се направят радикални промени в образователната система, както и да се въведе повече техника на пътя, посочи пред Bulgaria ON AIR експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

"Министърът на образованието и науката осигурява чрез съответните учебни планове задължителното изучаване от учениците в системата на средното образование на правилата за движение по пътищата", каза Ананиев. 

„Защо министрите на финансите, здравеопазването и образованието не присъстваха на срещата при премиера? Защо Борисов не излезе лично на брифинга за медиите да заяви намеренията на правителството, а прати само своите министри?“ - попита той.

"Шумната маркировка и видеогенераторите са задължителна част, ако искаме да намалим броя на жертвите. Законът няма да реши проблемите, докато институциите не поемат отговорност за пътната безопасност. Колкото и да се завишават наказанията, ако събираемостта на глобите не се повиши, то няма да има никакъв резултат от това", категоричен бе той.

 "Трябва да има агенция, която да контролира и координира дейността на всички институции, занимаващи се с пътна безопасност, както поискахме голяма група експерти от премиера през юли тази година, но нищо не се случи", заяви още Ананиев.

Видеорегистраторите, за да са работеща мярка, трябва да има законодателство за техническите характеристики и за признаването на видеозаснемането в съда. Също така на всички пътнотранспортни средства, закупени с публични средства, трябва да се сложат видеорегистратори, не само на частните превозвачи, припомни той своята идея от миналата година.

Настимир Ананиев коментира и последния инцидент с 16-годишно момче, убито на пешеходна пътека край село Атия, Бургас, като заяви, че в законодателството трябва да влезе терминът "пътно убийство", и когато имаме смърт на пътя, причинена от водач, който шофира с превишена скорост, пиян, дрогиран или никога не е имал книжка, да се носи по-голяма съдебна отговорност от поне 20 години, а не както сега 6 години.

Той даде за пример Ники Терзиев от Варна, убит с 215 км в час край Варна, а присъдата е само 5,5 години, като делото още не е минало на апелативна инстанция. За инцидента в Бургаско Ананиев добави, че пешеходната пътека не отговаря на наредбата и някой в АПИ трябва да поеме отговорност за това.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Илия Тодоров подчерта, че за да се справим с войната по пътищата, мерките които се предприемат не бива да се случват на парче, както според него е в момента.

"При всеки инцидент с преобърнат автобус броят на жертвите е около 20. Необходимо е да се използват обезопасителните колани. На практика обаче, в около 90% от българските автобуси такива няма, а в тези, в които са налице - не се употребяват изобщо", допълни още Тодоров.