Днес премиерът обяви, че на мястото на подалия оставка Сергей Игнатов ще бъде назначен акад. Воденичаров. Той оглавяваше и даде името си на инициативния комитет на левицата за изграждане на АЕЦ, който събра подписи за провеждането на референдум.

Защо човек от БСП става министър в кабинета на ГЕРБ, аз не мога да отговоря, за мен това е безспорна изненада, каза пред журналисти депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев, цитиран от "Фокус". Той заяви, че вчера Воденичаров не е приел поканата и попита риторично защо днес се е съгласил.
"Чух, г-н Воденичаров да казва по радиото, че някои се шегуват с него, тъй като е бил председател на Инициативния комитет за АЕЦ „Белене”, тоест - той е от БСП", коментира Методиев.
В 15-членния инициативен комитет влязоха председателят на БСП Сергей Станишев, депутатите Румен Овчаров и Янаки Стоилов.

Според Методиев, който е бивш министър на образованието в кабинета "Костов", Воденичаров е авторитетен човек, но в случая не би трябвало да се избира експерт.
"Това е политическа длъжност, политическа отговорност и всички сме видели какво се е случило с предишния министър и какво се е случило с много министри на образованието", каза Методиев.
Според него изборът за нов министър е "един щит срещу атаките на учените към това правителство" в оставащите му 100 дни. Ако г-н Игнатов беше уволнил чиновниците във Фонд "Научни изследвания, днес нямаше да има този коментар, добави депутатът.

ДПС няма да подкрепи персоналната промяна
в кабинета за нов министър на образованието, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти, предаде БТА.
Той изрази уважението си към безспорен авторитет като акад. Воденичаров, но добави, че ДПС не може да подкрепи тази персонална промяна, "защото за нас е водеща държавната политика в областта на образованието и науката, а тя, меко казано, е сгрешена". Той и магьосник да е, не би могъл да сътвори чудеса при финансовата рамка, зададена от Симеон Дянков и от кабинета, защото законът за държавния бюджет е факт и виждаме продължение на политиката на финансов геноцид към БАН, коментира Местан.
Той попита продължава ли Дянков да смята достойни български учени от мащаба на акад. Воденичаров за феодални старци, както той ги нарече преди време.

По-късно министърът коментира пред журналисти, че изборът на Воденичаров е добър, защото той ще разреши проблемите в научния фонд.

Антон Кутев от БСП пък изрази дълбокото си учудване от това, че проф. Воденичаров се е съгласил да бъде назначен за министър на образованието.
По мнението на червения депутат Воденичаров е жертва на кризисен пиар. "Истината е, че въпреки качествата му, ние няма да го подкрепим за този пост, защото за 3,5 години ние видяхме отношението на Борисов и Дянков към науката, и към БАН конкретно. С този акт Борисов се опитва да си купи индулгенция. Съжаляваме, но г-н Борисов трябва да знае, че интелект не се купува", обясни Кутев, цитиран от "Фокус".
Според него не е важно как Стефан Воденичаров ще влезе в министерството, а как ще излезе след 3 месеца.

В отговор на въпрос Антон Кутев каза, че Стефан Воденичаров никога не е бил член на БСП и функцията му в инициативния комитет, организирал подписката за референдум за АЕЦ "Белене", е била на експерт. Той участвал в инициативния комитет с авторитета си на учен, който разбира от атомна енергетика.

"Ще подкрепя номинацията на акад. Стефан Воденичаров за министър", заяви само депутатът от „Атака” и председател на Комисията по образованието в парламента Огнян Стоичков. По думите му Воденичаров е утвърден учен.
"За съжаление, БАН ще осиротее за известно време, но се надявам да е за добро и за нея", добави Стоичков.
Според него е доблестно, че Воденичаров беше председател на инициативния комитет за изграждане на АЕЦ. Стоичков пожела на предложения за министър и за в бъдеще "да защитава самостоятелна позиция, която понякога е в противоречие с позицията на управляващия”.
"Атака" яростно подкрепяше изграждането на нова АЕЦ.

За мен поста на г-н Воденичаров не е политическа номинация независимо, че е предложение на МС. Това са абсолютни спекулации, че той е човек на БСП, той е човек на науката, отвърна на критиките депутатът от ГЕРБ Румен Стоилов, цитиран от БГНЕС. Според него като председател на БАН той се справя много добре, готвел структурни промени, изисквани от парламента, и би се справил и със своите отговорности като министър.
Стоилов беше категоричен, че Воденичаров му е казал, че името му в инициативния комитет за "Белене" е сложено без негово разрешение, цитира го БТА. Академикът, по думите на Стоилов, дори сам оттеглил кандидатурата си за председател на комитета още преди месеци.

Междувременно Бойко Борисов изрази увереността си, че опозицията ще гласува за Стефан Воденичаров, защото е безспорен учен, съобщи БНТ.

Какъв да е българският министър? - Анкета