Тази идея лансира просветният министър проф. Тодор Танев на пресконференция за реформите в образованието, цитиран от "Сега".

Целта е по-рано човек да може да получи професионална квалификация и така да се отговори на нуждата на бизнеса от специалисти в производството.

Промяната ще е възможна не в сегашните колежи, (от които след 3 г. обучение се излиза с диплома за "професионален бакалавър"), а в т. нар. "интегрални колежи", които преди месец министър Танев предложи.

Те ще обучават студенти след 12-и клас, които за 2 години ще получават диплома за "майстор", а след още 2 - "майстор на майсторите" (или съществуващото преди години у нас "специалист").

Тези от колежите обаче, които въведат подготвителна година, ще могат да приемат и след 10 клас. Така и без средно образование, но с 3 години учене след 10 клас (една подготвителна и още две за майстор), човек ще може да стане майстор.

По думите на министър Танев това е компромисен вариант, за да могат хората да се включат в производството.

От Камарата на строителите проявявали голям интерес именно към учениците от 7 до 10 клас заради съществуващия глад за майстори и ръководители на обекти. За да стане специалист обаче, човек ще трябва първо да си издържи зрелостния изпит след 12-ти клас.

Тепърва ще се умува къде и как точно ще се държи матурата - дали кандидатът ще се връща в училище за целта, или ще може да положи изпита и в интегралния колеж.
Не е ясно и дали подготвителната година ще може да обхване нужното, за да се покрие общообразователия минимум за 11 и 12 клас.
Ако иска да продължи да учи в университет, човек също ще трябва първо да си вземе матурата.

Според министъра е възможно в началото да няма огромен интерес към този тип колежи, затова идеята може да се изпробва пилотно в Северозападна България - Монтана.

"Ако човек от този район, особено от периферните групи, има възможност за обучение в колеж, който например има сключени договори с работодатели за наемането на определен брой хора на дадена заплата, ако бизнесът се включи в образователните политики и ако например има безплатно обучение по стратегически специалности", интересът ще се увеличи, смята проф. Танев.

Новите колежи ще се финансират със средства от оперативната програма "Наука и образование.

Просвещение

Според министъра България вече не е в положението да се уповава на възрожденския идеал да се произвеждат хора, които са просветени.

"Просветени хора са тези, които четат, пишат и са универсално приложими навсякъде", коментира Танев, цитиран от БТА.

По думите му откъсването на образованието и науката от живота е нетърпимо от този момент нататък.

"Възрожденският патос да се произвеждат граждани на национални държави преди сто и нещо години, би следвало да отстъпва на производството на граждани, които имат демократични знания", каза още той.