Този дял от общото население е малко по-нисък от средния за Европа.

Процентите български мъже и жени с наднормено тегло са близки - 15,5% в първия случай и 14,2 на сто - при дамите. Като цяло това означава приблизително един от 7 нашенци.

Най-висок дял българи с наднормено тегло има във възрастовата граница 65-74 години – те са около 22 процента всички хора у нас, които имат проблем с килограмите. Други 20 процента от затлъстелите българи са на възраст 45-64 години според данните, цитирани от БТА.

Очаквано най-нисък е процентът на българите с наднормено тегло във възрастовите групи от 18-24 г. - около 5 процента и от 25-34 г. - около 6 на сто.

Европейската статистика показва също, че сред затлъстелите българи сравнително повече са хората с по-ниско образование. Делът на висшистите с наднормено тегло е около 10 на сто.

Средно в страните от ЕС почти един от всеки 6 души се счита за затлъстял, отчита изследването на Евростат.

По-точно с нормално тегло са едва 46 на сто от европейските граждани, с наднормено - около 16 процента, с проблемно тегло, което е близко до наднорменото - около 35,7 на сто от гражданите на ЕС. Под нормата, т.е. прекалено слаби са около 2,3 на сто.

Най-малко са хората с наднормено тегло в Румъния - 9,4 на сто и Италия - 10,7 на сто. Следват ги Холандия - 13 на сто, Белгия и Швеция - по 14 на сто и други.

Най-затлъстели в ЕС са жителите на Малта - 26 процента, Латвия и Унгария - по 21 процента, Естония и Великобритания - по 20 на сто.

Като цяло в Евросъюза с наднорменото тегло са 16 процента от мъжете и 15,7 на сто от жените. Най-дебели са мъжете в Малта - 28 процента, Унгария - 22 процента и Словакия - 21 процента.

При жените на първо място пак е Малта - 24 процента, в Латвия те са 23 процента, а във Великобритания и Унгария - по 20 на сто. Извън ЕС - най-закръглени са представителките на Турция - 26 процента от всички.

Заседналият начин на живот и лошите хранителни навици водят до наднормено тегло и затлъстяване, припомня БТА. Оттам следват редица здравословни проблеми като захарен диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и други съпътстващи заболявания.