ГЕРБ се похвали с положителното в сферата като увеличение с 15 на сто на учителските заплати от 1 септември, със стъпките на кабинета да няма деца, които да не са в класните стаи, а родителите да са убедени, че училището е тяхно.

ГЕРБ изпълнява управленския си ангажимент - образованието да бъде приоритет на нашата политика, заяви Милена Дамянова, председател на образователната комисия, цитирана от БТА.

Тя започна изявлението си с цитат на създателя на "Епъл" Стив Джобс за неговата начална учителка.

"От нея съм научил повече, отколкото от всеки друг учител. Ако не беше тя, сигурно щях да свърша в затвора. Това казва Стив Джобс за учителката си в четвърти клас Аймоджийн Хил", каза Дамянова и добави, че всеки един от нас има своите учители, които са го „научили повече от всеки друг”.

В образованието голямата цел са действията. Затова ГЕРБ обещахме и изпълняваме управленския си ангажимент", каза още Дамянова.

По думите й няма време за политиканстване за системата, само образованието и знаещите хора могат да градят своето бъдеще. Искаме работещо училище, което не просто дава знание, доверие, а изгражда личности, декларира тя. И допълни, че управляващите работят за учителите, които изграждат бъдещите умове на България.

От БСП обаче разкритикуваха повечето промени в системата и настояха за преглед на учебните програми и планове.

Ирена Анастасова даде данни, според които броят на напусналите миналата година образователната система е над 21 хиляди ученици, 8 на сто от съответния набор не се е записал в първи клас, а почти 22 процента - в средните класове.

"Удовлетворени сме от приетия механизъм, който да осигури присъствието на децата в детските градини и училището, подкрепяме мерките за пълен обхват на образованието,подчертаха от левицата. Но, отбелязаха, че страната ни остава на едно от първите места по детска бедност. Агресията сред децата се превръща във все по-голям фактор в обществото, отговорностите се прехвърлят върху детската градина и училището, които сами не могат да се справят, риск е и закриването на училища", предупреди Анастасова.

Тя добави, че тази учебна година ще започне с недостиг от около 3000 учители и назначение на около 1000 неправоспособни. Затова социалистите настояват за актуализиране системата за обучение на преподавателите.

БСП упрекна мнозинството, че все още на никой от висшите държавни нива не е поел отговорност за недомислието, според тях, и грешките в системата.

Законът за предучилищното и училищното образование вече има своята едногодишна история, но за това кратко време стана ясно, че системата не беше подготвена за този "експеримент", е оценката на депутатите-социалисти.

От 19 стандарта два не са приети, в пет са предложени промени, два са отменени - това говори за качеството на нормотворческата дейност, аргументира констатациите Анастасова.

Оставал и въпросът как училищата ще подготвят учебната година при наредби, които определи като плаващи пясъци. При масивните пи ар акции останаха накърнени интересите на стотици деца, учили по объркани програми, е заключението на БСП.

ДПС обвърза образованието със съвременния поглед и нужди на учениците.

Готов ли е днес българският учител да погледне различно - през погледа на днешните генерации, до каква степен учителят и училището влияят за формиране личността и характера на ученика, върху решението на абитуриента да продължи образованието си в чужбина, постави темата Ерол Мехмед.

По думите му, често неадекватната реакция на институциите допълнително влошава положението.

Новото правителство обяви образованието за приоритет, подчерта и той като колегата си от БСП. Акцентът на ДПС е обаче върху нуждата от добре подготвени преподаватели, което означава повече пари, но и добре работещ закон и нормативна база, стандарти и условия, отговарящи на изискванията на новото време, съвременни методи на преподаване, технологии, материали.

Наложително е, категорични са от ДПС, да се усети държавната подкрепа, особено за малките училища в малки и средни общини, в планински и полупланински рискови райони на страната.

ДПС ще следи с отговорност последващите мерки и действия в сферата, които задължително трябва да бъдат оздравителни и стабилизиращи, обяви Ерол Мехмед.

Той призова всеки депутат утре, 15 септември, да отиде в едно училище, народните представители да поздравят учители и учителски колективи като доказателство за промененото отношение на политиците към училището.