Тя каза пред Дарик, че е написала две писма Държавната агенция за бежанците, с които иска от тях информация.

До този момент те се свързват с министерството на образованието само по телефона, а разговорите по телефон могат да доведат само до една несигурност, която може да провокира социално напрежение, обясни Коларова.

"Искам да имаме яснота каква е тяхната заявка. Доколкото знам, те имат желание три от по-големите деца да учат в училището в Земен, а останалите деца да учат в столичното 66-о СОУ. До този момент аз не съм получила никаква писмена заявка", подчерта министърът.

Преди дни жители на с.Калище в община Ковачевци се вдигнаха на бунт срещу това децата им да учат заедно с деца бежанци. Учебната година започна без чуждите деца.

Съветниците в Ковачевци пък приеха декларация Националният детски екологичен комплекс в селото да бъде освободен от настанените там имигранти до 30 октомври.

Държавната агенция за бежанците не е съгласна с политиката на община Ковачевци. Експертът по връзки с обществеността на агенцията Васил Данов обяви пред "Дневник", че кметът Васил Станимиров нарушава закон и "е воден от частни, лични и политически интереси".

 Българският червен кръст (БЧК) пък обмисля дали да отнеме отличието за хуманност, което в началото на май връчи на кмета на община Ковачевци Васил Станимиров.