От коалицията НФСБ-ВМРО се противопоставиха и на неговото назначение, защото е зам.-председател на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на Корман Исмаилов.

След първото назначение, свързано с тази партия - това на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че от ПФ нямат друг полезен ход, освен да оттеглят подкрепата си за правителството, тъй като това вече е провокация от страна на премиера Бойко Борисов.

Пенев коментира пред БНР, че притежава богат политически опит и обвиненията на националистите нямат никакво основание.

По повод твърденията на лидера на НФСБ Валери Симеонов, че НПСД е заплаха за националната сигурност и е свързана с изнасяне на информация към турското разузнаване, той каза:

"Тази спирала на говорене на ръководителите на ПФ няма да ги доведе до никакъв успешен край. Със свито сърце говоря по темата, защото знам, че това са поредните фойерверки, които касаят техния политическия имидж през теми, които нямат нищо общо с дневния ред на българското общество".

Новият областен управител бе категоричен, че няма да се оправдава за обвинения, които звучат като фарс и подчерта, че ако Симеонов е имал подобни данни, е трябвало да отнесе фактите към съответните компетентни органи.

По повод тезата, че неговото назначение е провокация и умишлено аргумент на Борисов да се разграничи от ПФ, Пенев коментира:

"Премиерът няма абсолютно никакви други нагласи от това да подреди по най-добрия начин екип, с който да има възможността да се свършат изключително тежки промени, които трябва да бъдат направени. Отнасям се с уважение към присъствието на ПФ в политиката. Но на базата на повтарянето на едни и същи неистини, съветвам ги най-приятелски да търсят друг инструментариум, който да ги остави на полето на реалната политика".

Междувременно Валери Симеонов отново атакува НПСД - той повтори, че Орхан Исмаилов е продукт на ДПС и на това се дължи "шеметната" му кариера, и атакува с нови обвинения Корман Исмаилов - че имал връзки с Неждет Мензир - покоен бивш директор на службите за сигурност в Истанбул.

Днес лидерът на НФСБ коментира пред TV7:

Както е тръгнало нищо чудно да има още назначения, които да наливат масло в огъня. Свидетели сме на това как крехко създадената подкрепа за правителството в последните две седмици като че ли умишлено се руши, тъй като ние и по време на преговорите сме заявявали, че нашето първо изискване е отстраняването от всички държавни постове на представителите на ДПС и на всички други етнически партии".

Той уточни, че във вторник вечерта ще направят Консултативен съвет на всички партии в коалицията, след което ще се вземе решение отделно от НФСБ и ВМРО и най-накрая политическият съвет на коалицията ще произнесе окончателно своето становище.

Самият Борисов вече заяви още преди дни в интервю, че няма да се поддаде на натиска им да смени Орхан Исмаилов, дори да оттеглят подкрепата си за кабинета. Той все още не е направил официално изявление за това, но вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова коментира, че това е неговото решение.

Тя добави, че макар без ПФ гласовете на управляващите в парламента да стават 118, при нужни 121 за мнозинство, това не ги притеснява, защото и при първия си мандат имаха 117 депутата.

Самият Валери Симеонов коментира, че ГЕРБ няма да имат проблем с подкрепата, защото вече са си осигурили тази на партията на Николай Бареков.

АНКЕТА: Да се съобрази ли Борисов с исканията на ПФ?

АНКЕТА: Одобрявате ли назначенията на кабинета "Борисов 2"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Валери Симеонов срещу Веселин Пенев