Следователи обискират апартамента в Дюселдорф на Андреас Лубиц, втория пилот на разбилия се във Франция германски самолет на авиокомпанията Джърмануингс, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Представителят на германската прокуратура Кристоф Кумпа каза, цитиран от Ройтерс, че полицията претърсва адреси в Дюселдорф, както и на други места, за документи и доказателства.

По думите на прокурор Кумпа обиските не са приключили и ще е необходимо време, за да се направи оценка на резултатите от тях. Той обаче не даде повече подробности.

Репортери на Ройтерс пред семейния дом на Лубиц казаха, че са видели полицаи да влизат и излизат, носейки кашони.

Изявленията на прокурорите, че вторият пилот умишлено е разбил самолета Еърбъс на авиокомпанията Джърмануингс добавя ново и напълно неразбираемо измерение към катастрофата, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

"Тази новина ме потресе много дълбоко. Тя надминава всичко, което мога да си представя. Това е нов товар за семействата в тези дни, изпълнени със страдание. Не знаем всички причини", продължи канцлерът и обеща, че Германия ще направи всичко възможно, за да помогне на следствието.

Идентифицирането на телата на жертвите ще продължи между 10 и 15 дни, пише германският вестник Die Zeit.

Повече от 30 ДНК-специалисти работят на място в импровизирани лаборатории за разпознаването на телата. Работата им е подпомагана от близките на загиналите, които участват активно в установяването на самоличността на жертвите.

Самолетни компании задължават винаги да има двама души в кабината

Британската авиокомпания Изиджет, канадската Еър Трансат и норвежката Норуиджън ще въведат постоянно присъствие на двама души в пилотската кабина на самолетите.

Решението на трите компании идва след днешните разкрития за катастрофата на германския самолет на Джърмън уингс, от които става ясно, че вторият пилот по всяка вероятност умишлено е ударил самолета след като неговият колега е напуснал пилотската кабина.

АНКЕТА: Страх ли ви е да летите със самолет?