Със "забележка" ще се наказват депутати, които са се обърнали към колеги или членове на МС, президента или вицепрезидента с оскърбителни думи, заплахи или жестове, съобщи БГНЕС. Порицание ще се налага на депутат, който нарушава реда в залата. Председателят може да отстрани от заседание депутат, който гласува с чужда карта, възразява против мярка по груб начин или не дава възможност за нормална работа.

Основните критики на опозицията, най-вече в лицето на БСП и "Атака", бяха за  включването в текста на "членовете на Министерски съвет" и обективността на преценка на председателя какво е обида.

Мая Манолова от левицата предупреди, че още невлязъл Бойко Борисов в парламента, и неговите депутати услужливо му опъват чадър като го предпазват от остри и неудобни въпроси.

Илиан Тодоров от "Атака" поиска този текст да отпадне, защото няма как председателят да знае всички 24 000 обиди в българския език, нито значенията на всички думи, които се считат за обидни, но на практика не са.

"Знаете ли какво е на родопски диалект "харле"? Не, нали? Това е сопол и е обидно, но вие не знаете. Ако нарека Валери Симеонов циганин, най-вероятно ще ме накажете, защото г-жа Цачева ще си помисли, че съм го нарекъл така заради цвета на кожата му или заради поведението му. Това са елементарни примери, така че вие няма как да прецените кое е обида и кое не е", продължи той, което принуди Цачева да му направи забележка и по сега действащия правилник.

"Ако случайно нарека министъра на транспорта Ивайло Московски и му кажа, че ми прилича на мангал", попита Тодоров, а Цачева му изключи микрофона, но минути по-късно той обясни, че "мангал" всъщност е метален или керамичен съд и няма нищо обидно в тази дума.

Според лидера на ПГ на левицата Михаил Миков този текст връща НС във времето на Стамболийски и Фердинанд и показва абсолютно неразбиране на конституцията, която е предвидила наказателна неотговорност за народния представител, за да гарантира свободата на неговите изказвания.

"Тук се въвежда дисциплинарна отговорност. Значи народният представител не носи наказателна отговорност за обида и клевета, а ще носи дисциплинарна отговорност за това, че нарича един министър престъпник, ако той наистина е престъпник. Това показва крайния болшевишки манталитет, който се налага в 43 НС", обяви Миков.

В крайна сметка по искане на Цвета Караянчева от ГЕРБ дебатите по този текст бяха прекратени предсрочно.