110 000 лв. за емоционални и психически травми ще плати МБАЛ "Св. Анна" във Варна на родителите на 14-годишния Румен Стоянов, който почина в болницата през януари 2009 г., реши Окръжният съд в града, съобщи БТА.

Румен постъпил в болницата на 16 януари с остър кръвоизлив в носа, зачервено гърло, кашлица и хрема. Седмица преди това бил лекуван от семейния лекар заради острата инфекция на горните дихателни пътища.

По време на процеса бе назначена и изслушана тройна съдебно-медицинска експертиза. Според нея при постъпването на Румен в болничното заведение диагнозата е била поставена правилно, но при дете с вроден сърдечен порок е трябвало да се направи консултация с детски ревмокардиолог.

Пак според експертите заради силния кръвоизлив от носа детето е трябвало да бъде консултирано и от специалист УНГ. Четири дни след постъпването в болницата, 14-годишният пациент починал, след като вдишал кръв в белите дробове.
Вината на лекуващите е, че не са предприели адекватни действия за продължаващото с дни обилно кръвотечение от носа, отсъдиха магистратите.

Съдът отхвърли иска на родителите за 220 000 лв. обезщетение, след като се съобрази с експертите, че обилното кръвотечение, предизвикало аспирацията на кръв в белите дробове, се е дължало и на вродените разширени кръвоносни съдове на носа на детето.

МБАЛ „Св. Анна" ще плати 4400 лв. държавна такса, както и 1000 лева, които са част от разноските на родителите по делото.

Решението на съда може да се обжалва пред Варненския апелативен съд в 14 дневен срок.
Ще обжалваме, каза пред "Фокус" Олга Томова, юрисконсулт на МБАЛ „Св. Анна”.

Междувременно Окръжният съд в Пазарджик осъди доктор и болнично заведение за лекарска грешка, съобщи Дарик радио. Ушният лекар Георги Антонов и МБАЛ „Хигия" трябва да платят на Красимира Попова обезщетение от 33 502 лв. 

Студентката е постъпила в болницата през юни 2006 г. за операция за премахване на полипи в носа. След интервенцията състоянието й се влошило, последвали още няколко операции и рехабилитация следващите 2 г. Установено е, че черепът на пациентката е пробит след първата операция.

Сега Красимира Попова е с ограничена трудоспособност и е инвалидизирана.
Тя е с частична парализа, епилепсия, нарушени умствени възможности. Решението на окръжните магистрати може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - Пловдив в двуседмичен срок.

Съдружникът на Илия Павлов Севдалин Стратиев почина през 2003 г. от тежък кръвоизлив след липосукция, направена в болница "Хигия".