На 5 септември 2009 г. македонското корабче "Илинден" потъна за минути в Охридското езеро на 200 метра от брега заедно с над 50 български туристи, тръгнали към манастира "Свети Наум". Удавиха се 15 от тях.

Македонски съд призна за виновни за инцидента капитана Сотир Филевски и служителя в "Лойд" Бранко Баич, дал удостоверение за годността на кораба.

Вчера Софийският окръжен съд даде ход на делото срещу организацията, издала сертификатите за годност на кораба и срещу застрахователя, съобщиха БНР и БНТ.

Заради претенциите на двете компании точно кой съд да гледа делото - Софийски градски или Софийски окръжен, то започна с две години закъснение.

Делото за обезщетение е заведено от 37 наследници на загиналите в Охридското езеро. Роднините не дадоха показания. Те поискаха обезщетение на обща стойност над 10 милиона лева.

В залата обаче бяха разпитани 15 свидетели. Те разказаха за ужаса и мъката, който са преживели близките на загиналите след трагедията.

Представените от четирима адвокати две фирми пък се опитаха да приложат юридически хватки за спиране и забавяне на процеса. Не приеха предложението на съда за споразумение с близките и отказаха коментар след заседанието.

Съдът реши да бъде извършена нова експертиза
за причините за потъването на кораба “Илинден”. Експертите няма да правят повторен оглед на кораба, а на техническата документация.

Следващото заседание по делото е насрочено за 29 януари.